Societat 21/09/2011

Per què avui es veuen més traces d'avions?

El fenomen ha generat en els darrers anys una teoria de la conspiració a nivell internacional

Miquel Bernis
2 min
El cel d'aquest matí des del Vallès // Jordi Rododera

BarcelonaAvui en mirar el cel probablement us haureu sorprès del trànsit aeri, sobretot a prop de Barcelona. Es veuen moltes més esteles de condensació del que és habitual, però no pas perquè avui estiguin passant més avions que de costum, sinó perquè els nivells d’humitat a les capes altes de l’atmosfera són més alts, per sobre del 70 per cent al Cantàbric i al nord-est de la península, i això fa més fàcil la condensació dels motors dels avions.

Per què es formen les traces?

La combustió dels motors dels avions desprèn aire molt càlid a l’atmosfera, que en contrast amb l’aire més fred de les capes altes per on passen els aparells fa que es generi condensació amb facilitat. En el fons és el mateix procés que observem quan bullim aigua per fer el dinar i comença a veure’s vapor, o quan deixem una ampolla fora de la nevera a l’estiu i sua. El contrast de temperatura entre un cos d'aire i l’altre és el que genera aquesta condensació visible, aquestes gotetes, i com més humitat hi ha a l'aire més fàcilment es formen. És també el procés mitjançant el qual es formen els núvols.

La teoria dels 'chemtrails'

El fenomen ha generat una potent teoria de la conspiració a nivell internacional, que va començar a finals dels 90, i que diu que si alguns dies es veuen moltes traces d’avions és en realitat perquè es llancen productes químics a l’atmosfera. Els partidaris de la teoria veuen projectes secrets de control del clima o proves sobre la guerra biològica en aquestes suposades pràctiques. En trobareu abundants referències a la xarxa.

stats