Societat 07/10/2013

El 6% de la població pateix un trastorn d'acumulació d'objectes inservibles

L'Hospital de Bellvitge acull una trobada de professionals sobre el trastorn

Europa Press
1 min

L'Hospitalet de LlobregatAl voltant del 6% de la població dels països occidentals té una conducta acumuladora problemàtica que pot arribar al grau de patologia, segons informa l'Hospital de Bellvitge. El centre acull, aquest dimecres i dijous, una trobada de l'associació de professionals de trastorns de l'espectre obsessiu-compulsiu, en el qual es donaran a conèixer novetats i avenços en el trastorn d'acumulació.

El trastorn d'acumulació es defineix per la tendència que porta les persones a acumular objectes inservibles o sense valor i la dificultat per desfer-se'n, de manera que acaben ocupant més del 70% de l'espai habitable del seu domicili amb aquests objectes, fent difícil la vida diària.

Tradicionalment, la conducta acumuladora es relacionava amb el trastorn obsessiu-compulsiu, però últimament s'ha començat a considerar com una patologia independent, ja que les persones afectades no experimenten pensaments obsessius ni clara ansietat, sinó una dificultat per desprendre's dels objectes adquirits i un sentiment de pèrdua quan es veuen obligats a fer-ho.

El psiquiatre de l'Hospital de Bellvitge Pino Alonso indica que "és fonamental tenir en compte aquestes diferències psicopatològiques per establir un bon diagnòstic diferencial entre les dues patologies". Els especialistes també alerten que el trastorn d'acumulació és diferent a la síndrome de Diògenes, perquè en aquest últim cas els pacients presenten deixadesa personal i social i acumulen restes d'aliments i escombraries en general.

stats