Societat 27/12/2013

Ets un comprador compulsiu?

Els psiquiatres alerten contra el trastorn, que si no es tracta pot arribar a fer-se crònic

Europa Press
3 min
comprador

MadridEl Nadal és un dels períodes de l'any en què es produeix un consum massiu, per la qual cosa es converteix en el moment perfecte per emmascarar el trastorn de les compres compulsives, un problema psiquiàtric que s'incrementa posant en perill l'economia familiar. "La insatisfacció general, agreujada com a conseqüència de la crisi econòmica, troba la seva vàlvula d'escapament en les compres compulsives del Nadal", alerta José Antonio López Rodríguez, vicepresident de l'Associació Espanyola de Psiquiatria (ASEPP).

L'expert destaca que la compra compulsiva no té res a veure amb les compres excessives que es produeixen durant els períodes de rebaixes. "Els que pateixen aquest trastorn tenen una dependència, una necessitat de comprar que és superior a la seva voluntat i que són incapaços de controlar-se. El comprador compulsiu, a més, no respecta períodes", ha explicat.

Aquest tipus de conducta respon a una insatisfacció i desil·lusió en general i sol estar associada a un quadre d'ansietat o problemes d'adaptació. "El 80 per cent dels casos es dóna en dones, moltes d'elles mestresses de casa d'entre 40 i 60 anys, que han perdut la motivació i solen patir un trastorn obsessiu", assegura aquest expert. Juntament amb aquest perfil , afegeix, "conviuen altres no tan estesos i coneguts", com el dels treballadors amb alt nivell d'estrès per als quals comprar el cap de setmana es converteix en la seva vàlvula d'escapament, i adolescents, al voltant dels 17 anys, amb un nivell socioeconòmic mitjà-alt i amb dificultats d'adaptació, que poden haver patit trastorns de personalitat o algun episodi depressiu moderat o un trastorn de l'alimentació.

Tanmateix, el nivell econòmic no és determinant: "El fet de tenir un major poder adquisitiu no implica que en persones amb menys possibilitats no es reprodueixi aquest tipus de trastorn". Pel que fa als objectes que es compren, el doctor López Rodriguez afirma que a aquest tipus de consumidors "no els importa el que s'adquireix, el fonamental és el desig de satisfer l'impuls de compra".

Benestar passatger

El pacient sent "un desig irresistible" vers l'objecte a comprar, acompanyat d'una gran tensió interna que només s'alleuja amb la compra. Amb tot, la sensació de benestar és passatgera i va seguida d'una de "frustració i empipament" en adonar-se de "la inutilitat de la compra i la insatisfacció personal per no haver estat capaç de contenir-se ", explica el vicepresident de l'ASEPP.

Els episodis es poden arribar a reproduir diversos dies a la setmana "i les persones afectades tendeixen a ocultar-los als seu familiars i amics, que només són conscients de la situació en comptades ocasions", ja que els afectats "no reconeixen el problema" i, per tant, "no demanen ajuda de forma voluntària". "A la consulta dels psiquiatres solem veure els casos més greus, de persones que han estat obligades a anar-hi pels seus familiars o la seva parella", assegura el doctor, que apunta que "a mesura que progressa el trastorn es deteriora més la relació amb el seu entorn familiar i laboral".

El doctor López Rodriguez aconsella anar al metge "en el moment en què no es pot controlar l'impuls i és més fort que la voluntat, ja que segons les seves estimacions el 60 per cent dels casos pot fer-se crònic. Per solucionar el problema, els experts recomanen buscar el suport de la família i de l'entorn, a més de fer teràpia. "Els millors resultats s'obtenen amb la combinació d'un tractament farmacològic que permeti millorar la simptomatologia juntament amb la psicoteràpia cognitiva i de la conducta i el suport social", conclou.

stats