16/12/2020

Tres dies de pandèmia poden marcar la diferència

2 min
Dos professionals sanitaris fent una prova PCR a una pacient al CAP Gòtic de Barcelona.

Secretari de Salut PúblicaEl seguiment i control de la pandèmia requereix disposar de bona informació. El nombre efectiu de reproducció (Rt), el risc de rebrot o la incidència acumulada són alguns dels indicadors més utilitzats, que tenen en comú l’ús del nombre de casos diagnosticats per PCR, i des de fa unes setmanes pels tests d’antígens ràpids (TAR). L’inconvenient de la PCR és que els seus resultats poden trigar des d’hores, en una situació d’urgència, fins a dies, en altres circumstàncies. És precisament aquest retard en l’obtenció dels resultats el motiu pel qual els indicadors de Dadescovid.cat es publiquen amb tres dies de retard.

L’ús generalitzat dels TAR obre noves perspectives. Un dels seus avantatges és la immediatesa del resultat. És per això que els experts en anàlisi de dades de l’Institut Català de la Salut (ICS) han avaluat si el nombre de casos positius en pacients simptomàtics i el percentatge de positivitat eren bons indicadors per estimar la incidència, la famosa Rt i la tendència, amb antelació.

Després de dies d’anàlisi i validacions, podem afirmar que els casos confirmats per TAR en pacients amb símptomes clínics compatibles amb covid-19 correlacionen molt bé amb els casos totals i, per tant, ens permeten estimar-los. A més, la corba de casos amb símptomes no es veu afectada per l’augment dels cribatges massius ni per un increment de proves en contactes asimptomàtics.

I quins són els resultats d’aquest nou indicador i quina és la tendència de la infecció? Dissabte passat, 11 de desembre, Dadescovid.cat oferia les dades consolidades del dia 8, que mostraven un descens d’un 13% de casos, una Rt de 0,92 i un risc de rebrot de 168. Però en el seguiment de casos amb símptomes confirmats per TAR vèiem tres dies seguits amb creixements del 15%, 9% i 8,75%, els dies 9 a 11, amb una Rt estimada d’1,1, que ens feien preveure un canvi de tendència i un augment global dels casos els propers dies.

Amb informació consolidada del dia 11 ja veiem com els indicadors han seguit la tendència marcada pels TAR, s’ha confirmat una Rt d’1,11 i 8.215 casos setmanals. Ara tenim 3 dies més de casos TAR en simptomàtics que ens indiquen que aquesta tendència continua empitjorant amb un increment de casos setmanals el dilluns 14 de gairebé 11.000 casos i una Rt propera a l’1,4. La positivitat també mostra una tendència a l’alça, en especial la positivitat del TAR feta en simptomàtics, que ha passat del 10,8% al 14,5 % en només una setmana.

Els tres dies que es guanyen amb aquest nou indicador potser no semblen gaire, però tres dies en aquesta pandèmia poden marcar una gran diferència. S’esperen dies, setmanes i un Nadal complicats.

stats