Societat 23/09/2014

Tres morts per un nou brot de legionel·losi a Ripollet

S'eleva a set el nombre de morts a Catalunya per aquesta malaltia en els últims dies

Acn
2 min

BarcelonaUna dona i dos homes van resultar mort la setmana passada a causa d'un nou brot de legionel·losi a Ripollet. Així ho ha informat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, qui ha confirmat que dues persones més es van veure afectades pel mateix brot, una d'elles ja ha estat donada d'alta i l'altra encara es troba ingressada a l'Hospital del Mar.Salut ha informat aquest dimarts que, solapat en el temps amb el brot de legionel·losi de Sabadell que ja ha afectat a 34 persones i ha provocat 4 morts, s'ha detectat un segon brot a Ripollet.

Mateu ha puntualitzat que encara no es pot assegurar si els dos brots han sorgit de la mateixa font o si es tracta de causes independents. "Epidemiològicament, són molt semblants", ha dit el secretari de Salut Pública, per la qual cosa es podria pensar que pertanyen a un mateix focus. Però, "ambientalment, mai a Catalunya s'havia vist que un mateix focus afectes a una zona tan àmplia", fet que fa dubtar que l'origen sigui el mateix. De fet, la distància entre els dos casos afectats més allunyats entre si és d'11 quilòmetres.

Els cinc pacients afectats pel brot de Ripollet van ser ingressats a diferents hospitals, fet que dificulta que hi pugui haver una connexió entre ells. Dos a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, un a l'Hospital general de Catalunya, un altre a l'Hospital de Calella i un cinquè, que encara es troba ingressat, a l'Hospital del Mar. Les morts es van produir els dies 16, 17 i 20 de setembre al Taulí i al centre sanitari de Calella.

Alhora, Mateu ha explicat que el brot de Sabadell continua igual que aquest dilluns amb 17 pacients ingressats, 13 altes i 4 defuncions. Així també, el secretari de Salut Pública ha assenyalat que les morts pel brot de Ripollet, igual que en els casos de Sabadell, eren persones d'edat avançada i amb patologia de base greu.

La hipòtesi que planteja el Departament de Boi Ruiz és que el focus principal és una torre de refrigeració instal·lada a Sabadell en la qual, aquest diumenge passat, es va trobar un "creixement de cultiu significatiu" i per això es va tancar de forma cautelar tot i no tenir encara els resultats de l'anàlisi.

En aquest sentit, Mateu ha volgut remarcar que des de fa una setmana no han aparegut nous casos ni a Sabadell ni a Ripollet, fet pel qual es pot començar a pensar que el focus "ha deixat d'emetre" i que els brots "estan controlats". Tot i això, Salut no ho podrà confirmar fins a final de mes quan tingui els resultats de totes les instal·lacions analitzades a les dues poblacions.

L'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, que ha acompanyat al secretari de Salut Pública durant la roda de premsa, ha explicat que en aquesta població es van prendre "immediatament" totes les mesures de prevenció i ha detallat que s'han analitzat tres torres de refrigeració a més d'altres instal·lacions com recs o fonts ornamentals.

stats