Societat 10/05/2021

Becats tres projectes per investigar el càncer de mama i de pròstata

La Fundació Fero atorga 80.000 euros a cadascun dels recercadors per estudiar dos dels càncers més freqüents

2 min
Una mamografia en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Fundació Fero, fundada el 2001 per Josep Baselga, ha concedit tres beques per investigar dos dels càncers més freqüents a Espanya: el de pròstata i el de mama. En la vintena edició de les beques, el comitè de científics que forma el jurat ha seleccionat tres projectes de recerca d’entre 57 candidatures. Els guardonats són Verónica Torrano, de la Universitat del País Basc; Nicolás Herranz, del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i Verónica Rodilla, de l’Institut d’Investigació Josep Carreras. Rebran 80.000 euros cadascun per tirar endavant la seva investigació.

Verónica Torrano estudiarà el paper d’una substància reguladora del metabolisme que representa un paper important en el càncer de pròstata. Coneguda pels científics com a PGC1A, "per investigacions anteriors, se sap que pot frenar el creixement del tumor, reduir-ne l’agressivitat i augmentar la capacitat de la resposta immunitària natural", explica Torrano. L’objectiu bàsic de la recerca és entendre com actua aquesta substància i desenvolupar noves teràpies per potenciar-la.

El projecte de Nicolás Herranz investigarà el càncer de pròstata des d’una altra perspectiva, la d’evitar la resistència a les teràpies en casos avançats de la malaltia. Alguns tractaments es basen en transformar les cèl·lules tumorals en les anomenades cèl·lules senescents, que són incapaces de proliferar. Malgrat un efecte inicial beneficiós, si aquestes cèl·lules persisteixen en el temps, a la llarga poden afavorir que els tumors es tornin immunes a la teràpia i tornin a créixer. L’objectiu del projecte, explica l’investigador, és "trobar nous fàrmacs que neutralitzin les cèl·lules senescents i evitar així la resistència".

Verónica Rodilla utilitzarà la medicina personalitzada per investigar dos tipus de càncer de mama: l’anomenat triple negatiu, que és molt agressiu, i el que es coneix com a luminal, que és un dels més freqüents. Segons la investigadora, "el problema principal del càncer de mama és que és una malaltia molt heterogènia". Això fa que sovint tractaments que funcionen en algunes pacients no ho facin en d’altres. L’objectiu d’aquesta recerca és "identificar biomarcadors per classificar els tumors de manera més precisa perquè més pacients d’aquests subtipus de càncer es puguin considerar aptes per a l’administració de teràpies dirigides", explica Rodilla.

La finalitat de les beques de la Fundació Fero és promoure el desenvolupament de la recerca oncològica translacional. En paraules de Sol Daurella, presidenta de l’entitat: "Una de les característiques fonamentals de les nostres beques és que es destinen a projectes que permetin una ràpida transmissió dels resultats de la recerca a la clínica i els beneficis arribin abans als pacients de càncer". 

stats