Societat 15/01/2014

Trias anuncia sancions per als bancs amb pisos buits a Barcelona

L'Ajuntament aprovarà la moció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca

Maria Ortega
2 min

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha comparegut aquest dimecres davant de la premsa en la tradicional conferència organitzada pel Col·legi de Periodistes, sota el títol 'L'alcalde respon'. Si l'any passat la negociació pressupostària i la crida als grups de l'oposició per evitar la soledat del govern va marcar el gruix de la seva intervenció, aquest any les seves paraules han tingut un marcat to social. Trias ha anunciat, per exemple, que, en la línia del que ja fan altres ciutats, Barcelona podrà multar aquelles entitats bancàries que mantinguin pisos buits, especialment en zones necessitades d'habitatge de la ciutat, com ara Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i el sud-oest del Besòs.

La ciutat donarà suport, a més, a la moció sobre pisos buits promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), segons ha informat la mateixa PAH, després de reunir-se amb l'equip de govern i tenir clar que el ple així ho decidirà. Trias, de fet, ho ha confirmat i la proposta compta amb el suport de CiU, PSC, ICV i Unitat per Barcelona.

Trias, que ha engegat la seva intervenció garantint el suport incondicional de la capital del país a la consulta sobiranista, ha remarcat factors que permeten pensar en una millora de la situació econòmica. L'alcalde ha tornat a presumir, com fa sovint, de perfil "socialdemòcrata" i ha tret pit de la gestió econòmica del seu equip i, molt especialment, de la inversió en matèria social. Gairebé la meitat de la despesa municipal, ha reiterat, es destina a polítiques socials.

En matèria educativa, ha revelat que el consistori es farà càrrec de la construcció de l'escola Univers, pendent des de fa anys –es troba en barracons– i intensament reivindicada pels veïns de Gràcia. Farà, doncs, com ja va fer amb l'escola Mediterrània: assumir un cost al qual la Generalitat no fa front. "Em diran de tot, però ho farem nosaltres", ha dit Trias. A banda d'aquesta escola, el consistori també impulsarà, aquest 2014, les escoles bressol Guinardó, Germanetes i Escorial.

L'alcalde també ha anunciat, en la línia de crear ocupació, un programa especialment pensat per a joves i majors de 45 anys. S'oferiran 450 llocs de treball, mitjançant ajuts a la contractació, en els barris més castigats per l'atur.

A més, Trias ha reiterat el compromís de la ciutat amb la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2026 i ha reivindicat un "bon contracte programa" per al transport públic metropolità per fer front al dèficit en noves pujades tarifàries.

stats