Societat 04/04/2017

Querella contra la conselleria d'Agricultura per la mort dels dos agents rurals d'Aspa

Les famílies de les víctimes i el sindicat CCOO consideren que la consellera Meritxell Serret i 10 càrrecs més són responsables de la mort dels agents per no haver-los proporcionat sistemes de seguretat

Montse Riart
2 min
Roba del caçador detingut i l'escopeta amb què presumptament hauria matat dos agents rurals, a Aspa.

BarcelonaLes famílies dels dos agents rurals morts en un vedat de caça d'Aspa a principis d'any han presentat una querella contra la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i 10 càrrecs més del departament. Consideren que també són responsables de l'homicidi dels agents per no proporcionar-los les "mesures de protecció i intimidació necessàries", segons recull l'escrit a què ha tingut accés l'ARA.

Un caçador que tenia la llicència d'armes caducada va disparar-los dos trets al cap durant un control de caça. L'home havia cedit l'arma a un company que sí que tenia les autoritzacions en regla per poder anar a caçar aquell dia.

Arran dels fets, el departament d'Agricultura va decidir reforçar les mesures de seguretat perquè els agents portin un sistema de defensa i una armilla antibales en aquest tipus de controls mentre es desenvolupa el reglament d'armes del cos, una vella reclamació que havia quedat al calaix. El sindicat CCOO ha presentat una querella idèntica a la de les famílies per comparèixer en el cas com a acusació popular.

Es podria haver evitat

A més de l'armilla i els sistemes de defensa, el departament d'Agricultura va emetre una nova instrucció perquè els controls de caça es fessin en grups de tres a partir del succés, de manera que el tercer agent de control porta una arma llarga. En totes dues querelles, presentades per l'advocat Pau Simarro, es deixa clar que si aquest sistema s'hagués implantat abans el doble homicidi "no s'hauria produït".

"El primer tret que va rebre un dels dos agents es va produir a la zona toràcica, que ara queda degudament protegida per l'armilla, i davant del primer tret de l'agressor, si hi hagués hagut un tercer agent armat, aquest agent l'hauria pogut abatre perquè deixés de disparar", diu la querella.

A banda de la consellera d'Agricultura, la querella demana investigar el secretari general del departament, la secretària general anterior, el director de Serveis, la subdirectora general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals actuals i l'anterior, el cap del servei de Prevenció de Riscos Laborals, la directora general de Forests, el subdirector general del cos d'Agents Rurals; l'inspector en cap del cos d'Agents Rurals i la cap del servei de Coordinació Administrativa dels Agents Rurals. De moment el text encara no s'ha admès a tràmit. Un jutge de Lleida ja investiga el caçador pels dos homicidis imprudents.

stats