Societat 10/07/2019

El TSJC atura cauteralment les polèmiques obres de la C-32 a Lloret de Mar

El tribunal considera que el projecte no compleix la llei catalana de canvi climàtic

Ara
2 min
Arbres talats a la zona per on ha de passar la carretera C-32.

GironaRevés judicial a les obres de prolongació de la C-32 a Lloret de Mar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) ha ordenat suspendre "l'executivitat" dels treballs perquè considera que l'estudi d'impacte ambiental del projecte "no compleix la llei de canvi climàtic" que va aprovar la Generalitat i creu que s'han aturar perquè si s'acabés ampliant la carretera i la sentència tombés el projecte, ja no es podria fer marxa enrera.

La Generalitat, d'altra banda, afirma que complirà les ordres del jutge però deixa clar que el nou projecte "compleix amb els requeriments de la llei del canvi climàtic i de la declaració d'impacte ambiental". Per això, els serveis jurídics estudiaran en els propers dies si presenten un recurs al tribunal "per clarificar tots aquests aspectes". I reitera que la infraestructura "és de gran importància per la connectivitat al territori i els seus municipis".

En l'escrit, el tribunal exposa que, segons l'article 21.2 de llei del canvi climàtic, s'hauria d'haver incorporat a l'avaluació ambiental diferents aspectes com la definició dels objectius de reducció d'emissions, l'anàlisi de l’impacte sobre la nova infraestructura de fenòmens metereològics extrems o la contribució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d'altres dades. A més, afirma que l’estudi hidrològic no està complert i assenyala que ja ho va posar de manifest l’Agencia Catalana de l’Aigua en un informe del 2015.

El TSJC conclou, després d'argumentar-ho, que, de cap manera, es pot entendre que les obres poden continuar.

Victòria pels ecologistes

Aquests treballs havien aixecat molta polèmica i oposició en part del territori des que van començar els treballs a principis d'abril. Des de llavors, els ecologistes s'han mobilitzat diverses vegades, i cada dia un grup d'activistes ha intentat aturar les obres posant-se al davant de les màquines per evitar la tala d'arbres. "Les futures generacions seguiran gaudint d'aquests fantàstics paratges naturals i culturals que tenim entre Blanes, Tordera i Lloret de Mar", ha dit en un comunicat la plataforma Aturem la C-32 que celebra la decisió del tribunal. Aquesta entitat i SOS Costa Brava són les principals veus contràries a la infraestructura, i són les que van presentar els dos recursos al TSJC.

Després de conèixer la decisió judicial, una de les portaveus d'SOS Costa Brava, Marta Ball-llosera ha subratllat que "per fi algú té en compte la llei del canvi climàtic, ja que no la van tenir en compte en el Pla Director urbanístic de la Costa Brava ni a la llei d'ordenació del litoral que està en tràmit al Parlament". I ha agraït a totes les persones que "cada dia, de vuit del matí a sis de la tarda, han posat impediments als operaris que talaven arbres".

La suspensió cautelar que s'ha fet pública avui és la segona que afecta aquestes obres. La primera va ser el juliol del 2017, també per part del TSJC i després d'un recurs de les dues entitats. Els ecologistes al·legaven que l'ampliació de la carretera hauria suposat una "destrossa bestial": "S'haurien eliminat 50 hectàrees de bosc amb la tala d’uns 60.000 arbres, hauria travessat les muntanyes del Vilar i de Sant Pere i hauria afectat la connectivitat biològica de la zona”.

stats