Abusos sexuals
Societat 12/04/2021

El TSJC corregeix el tribunal que no es va creure els abusos sexuals a una nena de 12 anys

L’Audiència de Girona haurà de tornar a jutjar el cas

3 min
El monitor va ser condemnat per concertació d’una trobada de caràcter sexual a una pena de 12 mesos de multa.

BarcelonaS’ha de tornar a jutjar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar una sentència de la secció tercera de l’Audiència Provincial de Girona en què tres magistrats van descartar l’abús sexual amb penetració d’un noi de 21 anys (M.G.) a una nena de 12 anys i van condemnar l’acusat amb la mínima pena possible –dotze mesos de multa– per un delicte de concertació d’una trobada de caràcter sexual amb una menor. Ara el TSJC insta l’Audiència a dictar una nova sentència valorant amb "deteniment" algunes de les proves rellevants que es van passar per alt i el testimoni de la menor, que els jutges no es van creure perquè no superava, segons ells, el "test de credibilitat".

En la seva resolució, el TSJC considera "il·lògic" el resultat de la valoració efectuada per part dels magistrats, ja que es van apartar "injustificadament dels coneixements científics". També considera que el relat de la noia que van qüestionar els jutges –verbalitzat davant del tribunal tres anys després dels fets, que van succeir en una cala de Sant Antoni de Calonge– no tenia grans contradiccions, sinó discordances "no essencials" que no afecten "el nucli de la versió de la menor". A més, es constata que hi va haver "omissió" a l’hora de tenir en consideració "proves rellevants", com els missatges d’Instagram i WhatsApp que l’acusat i la nena van enviar-se, que corroboraven la declaració de la menor i que, en canvi, sí que van ser tinguts en compte pels jutges a l’hora de condemnar M.G. només per la concertació de la cita.

"Abús sexual molt probable"

En la sentència de l’any passat, es descartaven els informes pericials tant de la UFAM de Sant Joan de Déu com dels psicòlegs de l’Equip d’Assessorament Tècnic Penal (EATP) perquè s’havien emès amb una sola entrevista amb la menor. Per aquest motiu el tribunal els titllava d’erronis: “Sense dubtar el tribunal de la competència dels respectius professionals, entenem que les seves conclusions sobre la credibilitat del relat de la menor són errònies, simplement per falta de dades suficients amb les quals establir una comparació”. Ara el TSJC corregeix l’Audiència de Girona i assevera que aquesta "premissa no és correcta", ja que es van fer diferents entrevistes i visites, tal com ja s’havia acreditat des del principi, que van permetre concloure que hi havia hagut un "abús sexual molt probable".

La Fiscalia, que demanava 11 anys de presó per a l’acusat inicialment, va comunicar a l'ARA que no recorreria la sentència de l’Audiència Provincial. Finalment, però, després que el cas transcendís a l'opinió pública, el ministeri fiscal es va adherir al recurs de la família de la nena i, a més, va sol·licitar la revocació de la sentència per una altra de condemnatòria per delicte d’abús sexual a una menor de 16 anys, un fet que rebutja el TSJC, ja que no pot condemnar una persona encausada absolta en primera instància, i ha de retornar el cas a l’Audiència perquè dicti nova sentència.

Un dels elements centrals del procediment judicial va ser que l’acusat va oferir un pacte abans del judici. Fins a dues vegades. “Minuts abans del judici es declarava culpable i acceptava una pena de 5 anys de presó. La primera proposta havia sigut de 8 anys. Jo no volia l’acord, però era reparador. I la Fiscalia ho va tombar, ens va dir que no l’acceptéssim”, va explicar el pare, A.T., a l’ARA. I minuts després de renunciar a l’acord arrencava el judici en què el noi, monitor d’un casal, va acabar sense condemna.

stats