Societat 05/02/2021

El TSJC referma la condemna per abús sexual per a la Manada de Manresa

Un dels magistrats presenta un vot particular en què apunta que va ser una agressió sexual

2 min
Imatge d'arxiu de la 'Manada' de Manresa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la sentència de l'Audiència de Barcelona que qualificava d'abusos sexuals la violació en grup a Manresa de l'any 2016 a una menor. Tot i que la decisió de l’Audiència va ser recorreguda per totes les parts i l’acusació particular i la Fiscalia van demanar que els fets fossin considerats com una agressió sexual i no abusos, igual que el vot particular d'un dels tres magistrats del tribunal, la resolució del TSJC referma la sentència de l'Audiència i manté les penes de 10 i 12 anys de presó per a cinc dels acusats. Tot i això, el TSJC sí que eleva de 12.00 a 60.000 euros la indemnització que hauran de pagar a la víctima.

Els fets van tenir lloc el 29 d’octubre del 2016 a la fàbrica abandonada Vinyes de Manresa, on se celebrava una festa amb la presència d’una vintena de joves, la majoria menors d’edat, entre ells una adolescent de 14 anys que va acabar sent víctima de la violació. Un dels nois va aprofitar que la noia estava beguda i se la va emportar a una sala de la nau i la va violar. Després, va sortir a la sala, va anar cap on eren la resta i va organitzar torns perquè quatre nois més fessin el mateix que ell. 

L'Audiència, però, va argumentar que la víctima, havent begut alcohol i fumat marihuana, estava inconscient i, per tant, no es va produir ni violència ni intimidació. Tot i això, tal com demanava l’acusació particular i la Fiscalia, l'únic magistrat home del tribunal, Carlos Mir, que ha presentat el vot particular i s’ha desmarcat dels seus col·legues, considera que les circumstàncies sí que apunten que hi va haver intimidació i, per tant, agressió sexual. "Ens trobem davant d'una persona condicionada pel consum de tòxics i a més condicionada per una conducta intimidatòria per part dels acusats que van intervenir en els fets, que van dominar la situació i van anul·lar tota possibilitat d'oposició o resistència de la víctima, que només tenia 14 anys", recalca. I afegeix que "atenent a tot això han de qualificar-se els fets de delictes d'agressió sexual, i no sols d'abús sexual".

En aquest cas, el TSJC no ha fet com el Tribunal Suprem el juny del 2019, que va acabar condemnant per violació l’atac en grup a una jove en un portal de Pamplona durant els Sanfermines del 2016. Tant l’Audiència com el TSJC han descartat aquest delicte d'agressió sexual en el cas de la Manada de Manresa.

stats