Espanya obre la porta als turistes vacunats

Els viatgers immunitzats des de fa almenys 14 dies podran entrar sense cap prova diagnòstica

2 min
Imatge d'arxiu d'un control de temperatura a un aeroport.

MadridLa Moncloa flexibilitza els controls sanitaris per entrar a Espanya a partir de dilluns. Coincidint amb l'inici de la temporada d'estiu i amb el retrocés progressiu de la incidència de coronavirus, les normes se suavitzen per agilitzar l'arribada de turistes. Segons detalla el BOE publicat aquest dissabte, el principal canvi és que els turistes vacunats des de fa almenys 14 dies amb vacunes autoritzades a la Unió Europea -Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen- no necessitaran PCR ni cap altra prova similar per entrar-hi, mentre que els que no estiguin immunitzats podran optar també per un test d'antígens, més ràpid i econòmic. Fins ara, la PCR era obligatòria per a qualsevol viatger. Així, a partir de dilluns es podrà accedir a Espanya amb PCR, test d'antígens, certificat de vacunació o certificat de recuperació –el document que acredita que s'ha passat el covid i ja no s'és infecciós.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat en un missatge a Twitter que "Espanya és un destí segur". L'executiu espera recuperar "aviat" el lideratge turístic mundial, tot i que països com el Regne Unit no recomanen viatjar a l'Estat perquè el nivell d'incidència encara és massa elevat. En qualsevol cas, la possibilitat de viatjar sense PCR, sigui perquè ja s'està immunitzat o perquè s'ha optat pel test d'antígens, abaratirà i facilitarà els viatges a Espanya.

Amb aquests canvis, l'Estat segueix les recomanacions de la Comissió Europea i el camí d'altres països europeus que a partir de la setmana que ve també permetran l'entrada amb test d'antígens o certificat de vacunació. El govern espanyol publicarà aquest dissabte al BOE els detalls dels canvis que entren dilluns en vigor.

Els viatgers hauran d'emplenar, com fins ara, el formulari de control sanitari a través de l'aplicació Spain Travel Health (SpTH). A partir de dilluns, als ports i aeroports s'establiran dos punts de control. Els viatgers que vinguin de països o zones no incloses a la llista de països de risc tindran accés a un control ràpid amb el codi QR obtingut a través de l'aplicació. A més, quan entri en vigor el Certificat Covid Digital UE, que inclourà la informació de cada passatger en relació amb el coronavirus, els viatgers que el tinguin podran accedir al control ràpid. La resta de passatgers passaran per l'altra cua i s'hauran de sotmetre a controls aleatoris de documentació. Els menors de sis anys estaran exempts d'aquests tràmits.

stats