Societat 11/08/2016

El 25% dels trasplantaments de ronyó a l'Hospital Clínic els fa un robot

Es fan quatre incisions a l’abdomen del pacient per ficar-hi els braços de la màquina, i el metge maniobra amb una precisió deu vegades superior a la del canell humà

Acn
1 min
Un metge fent servir el robot Da Vinci Xi

BarcelonaEl 25% dels trasplantaments de ronyó de donants vius a l’Hospital Clínic es fa a través de la cirurgia robòtica, una tècnica mínimament invasiva tant per al receptor com per al donant. En total, aquest 2016 s’han dut a terme 55 trasplantaments al centre, en 14 dels quals s’ha optat per aquesta modalitat. En aquest tipus de cirurgia es fan quatre incisions a l’abdomen del pacient per col·locar-hi els braços del robot –anomenat Da Vinci Xi– i l’òrgan s’introdueix o s’extreu a través de la vagina, en el cas de les dones, o mitjançant una incisió de 6 centímetres al melic en el cas dels homes.

Segons el cap del servei d’urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, l’objectiu del centre hospitalari és arribar al 40% d’aquests trasplantaments. “Des de l’estiu passat hem fet un salt important i volem continuar per aquest camí”, ha explicat Alcaraz, que detalla que només s’opta per la cirurgia oberta si es preveuen dificultats. El Clínic s’ha convertit en centre pioner a Europa en la utilització d’aquesta tècnica i en el nombre d’operacions, fet que ha permès situar el centre en “’l’avantguarda europea i mundial del trasplantament”.

La incorporació de la robòtica en el trasplantament de ronyó és més precisa que la laparoscòpia perquè els instruments no permetien maniobrar “de forma adequada”. Ara, comenta, amb el Da Vinci Xi, es poden tenir més moviments que els d’un canell humà i són molt més precisos, ja que cada gest es reprodueix en una escala d’1 a 10, de manera que es pot aconseguir un desplaçament mínim amb un moviment natural.

stats