Societat 17/04/2018

La Conca de Tremp - Montsec ja és Geoparc Mundial de la Unesco

Catalunya ja té dues zones reconegudes pel seu valor geològic i miner

P.j. Armengou
3 min
Una porta d'entrada al territori Geoparc Conca de Tremp col·locat a l'alt de Comiols des d'on es pot veure tota la Conca de Tremp.

BarcelonaLa Unesco va ampliar ahir la llista de paratges distingits amb el segell de Geoparc Mundial, i la zona de la conca de Tremp i el Montsec, al Pallars Jussà, va ser un dels 13 espais naturals escollits. Catalunya ja tenia un Geoparc des del 2012, el de la Catalunya Central, que inclou indrets tan característics del territori català com la serralada de Montserrat, el cim de Sant Llorenç de Munt o les coves de Collbató i del Salnitre. Des d’ahir 2.000 quilòmetres quadrats de les comarques lleidatanes del Pallars Jussà, la Noguera, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà també passen a formar part d’aquest selecte grup del qual ja formen part 140 geoparcs de 34 països d’arreu del món.

Un geoparc és un territori reconegut per la Unesco que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. La institució premia amb aquest segell els parcs que, a més de reunir característiques naturals d’interès, també tinguin un model de gestió del patrimoni sostenible i que involucrin en tot moment les comunitats locals.

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, va destacar ahir que “des de fa cent anys, les universitats, els centres de recerca i la indústria d’hidrocarburs de tot el món utilitzen l’àrea de la conca de Tremp i la rodalia com a laboratori natural de geologia”, i que un projecte com el del Geoparc “vol utilitzar les ciències de la terra com a nucli per integrar els patrimonis de la zona, inclosos els naturals i els culturals”.

El congost de Mont-rebei, inclòs

L’àrea de la conca de Tremp i el Montsec “té un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus”, va destacar el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ahir. S’hi troben espais com el congost de Mont-rebei o l’estratotip de l’Ilerdià (testimoni de l’últim mar al territori). També hi ha jaciments de gran interès paleontològic amb fòssils de vertebrats, invertebrats i plantes, a més de les primeres restes de dinosaures de Catalunya, que es van trobar fa 100 anys durant la construcció de la presa de Talarn i que, segons els experts, serien els últims dinosaures que van viure a Europa. Alhora la zona destaca per tenir un passat miner dedicat a l’obtenció de sal, calç, ferro o coure. La Unesco també valora el llegat cultural de la zona, ja que a la conca de Tremp s’hi troben restes romanes i medievals. A més, inclou el Parc Astronòmic del Montsec, reconegut com a Reserva Starlight per a l’observació d’estrelles.

“És un revulsiu per a la zona -va defensar ahir Joan Ubach, president del Geoparc-. Que un organisme de prestigi hagi reconegut la riquesa de la conca de Tremp i el Montsec ens donarà una gran visibilitat i reconeixement internacional”. “La marca Geoparc de la Unesco és una marca de qualitat -va explicar a l’ARA Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida-. Obtenir aquesta distinció és una molt bona notícia perquè aporta valors de protecció i divulgació. I també perquè és una eina de promoció molt valuosa que ens ajuda a posar en el mapa la conca de Tremp”.

La distinció, va explicar Alegre, obre el territori a nous segments de turistes com els amants de la geologia i la paleontologia. En aquest sentit, va defensar que evitar la massificació turística a la zona -que ja es detecta en zones com el congost de Mont-rebei- dependrà de la tasca de promoció que es faci. La mateixa distinció del Geoparc, però, ja és una eina per preservar aquests valors, ja que la Unesco avaluarà cada quatre anys la gestió que se’n faci i obligarà els gestors a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible i que beneficiï la població local.

stats