Societat 10/10/2014

Urtasun denuncia que el CIE de la Zona Franca no compleix els requisits mínims de drets humans

"Hem comprovat que el centre no reuneix les condicions necessàries per atendre una persona, pel que continuarem reclamant el seu tancament", ha assegurat l'eurodiputat ecosocialista després de visitar el recinte

Efe
2 min
Roda premsa posterior a la visita d'Open access now al CIE de la Zona Franca / SOS Racisme

BarcelonaL'eurodiputat del Grup Verds/ALE, Ernest Urtasun (ICV), ha denunciat que el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona no reuneix els requisits mínims de drets humans i ha reclamat el seu tancament. Aquesta ha estat la seva reacció després de visitar aquest divendres al matí les instal·lacions del centre en el marc de la campanya Open Access Now, organitzada per la xarxa euroafricana Migreurop i Alternatives Europeénnes, una organització social que treballa per al tancament d'aquest tipus de centres.

"Se'ns ha atès molt bé, però surto preocupat d'aquesta visita perquè hem pogut comprovar que el centre no reuneix les condicions necessàries per atendre una persona, pel que continuarem reclamant el seu tancament", ha explicat Urtasun en declaracions a la sortida.

L'eurodiputat ha assegurat que el CIE "no reuneix les condicions mínimes ni des del punt de vista higiènic, ni d'assistència jurídica, ni sanitària" i ha assegurat: "Continuarem batallant per al seu tancament, però mentre això no succeeix necessitem que millori la qualitat del centre". Una reivindicació que ha fet extensiva als centre similars existents a Itàlia o Grècia.

Propera acció: Encerclar el CIE

En la visita també hi han participat representants de SOS Racisme, que el dissabte 18 d'octubre han organitzat un encerclament ciutadà del CIE en el marc de la campanya 'Tancarem el CIE' -en què hi participen 80 entitats i més de 900 persones-. La representant de la xarxa Migreurop i de SOS Racisme, Alba Cuevas, ha insistit en la necessitat de clausurar un centre "en el qual conviuen persones que han comès un delicte amb d'altres que no tenen els papers en regla".

El CIE de la Zona Franca té capacitat per a unes 200 persones que poden arribar a estar dos mesos internades. "La meitat queda en llibertat ja sigui perquè és inexpulsable del país, perquè no hi ha conveni de col·laboració amb el país d'origen, o perquè regula la seva situació", ha dit Cuevas.

La doctora i membre de la Fundació Migra Studium, Ana Vall-llosera, ha subratllat la necessitat que el centre compti amb assistència mèdica les 24 hores al dia, ja que actualment no disposa de servei mèdic a la nit. "També s'haurien de prendre precaucions davant possibles malalties contagioses, com la tuberculosi", ha dit Vall-llosera.

stats