Catalunya ja té les tres vacunes i comença a immunitzar farmacèutics, funcionaris de presons i policies

La Generalitat rep les primeres dosis d'AstraZeneca i en total en tindrà 112.000 aquesta setmana

3 min
Tres Vacunes Covid

Catalunya obre aquesta setmana una "nova etapa de vacunació", un cop ja rep dosis de les tres vacunes disponibles –les primeres d'AstraZeneca han arribat aquest migdia– i inicia la vacunació de nous perfils professionals, com els farmacèutics o els funcionaris de presons, que començaran a immunitzar-se a partir d'aquest dimarts.

En concret, el departament de Salut ja disposa de 31.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, i també rebrà en els pròxims dies 64.530 dosis de Pfizer i 17.100 de Moderna. En total, doncs, el Govern disposarà de 112.000 dosis aquesta setmana. "Més enllà de les reserves tècniques i logístiques i de repartiment, la màxima és administrar totes les vacunes que arribin. S'administraran totes: dosi que arriba, dosi que s'administra", ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Catalunya rep les primeres 30.000 dosis d'AstraZeneca

Després de dues setmanes dedicades bàsicament a posar segones dosis, Catalunya "torna a arrancar amb força" l'administració de primeres dosis, perquè n'arribaran 26.000 en total: 15.000 de Pfizer i 11.000 de Moderna. A més, l'arribada de la vacuna d'AstraZeneca, que a Espanya no s'administrarà a més grans de 55 anys, permetrà dos avenços més en la campanya de vacunació: d'una banda, començar a immunitzar més professionals del món de la salut, com farmacèutics, auxiliars de farmàcia, fisioterapeutes, logopedes, podòlegs o nutricionistes, que "en breu" rebran un missatge informant-los d'on i quan poden anar a vacunar-se (s'han preparat 37 punts de vacunació arreu de Catalunya); i de l'altra, obrir el dispositiu a nous col·lectius essencials aquesta mateixa setmana. És el cas dels Bombers, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i els funcionaris de presons, Vergés ha anunciat que dimarts bona part dels centres penitenciaris catalans ja rebran les primeres dosis de la vacuna d'AstraZeneca.

Millora la situació a les residències i a nivell comunitari, però no als hospitals

De fet, la primera ronda de vacunació comença a tenir efectes a les residències, després que ja s'hagi vacunat tres de cada quatre residents als geriàtrics catalans. La consellera de Salut ha dit que ja s'està treballant per "recuperar la vida dins de les residències", amb nous protocols de mobilitat, però no ha volgut concretar ni quines noves mesures es prendran ni quins terminis es preveuen.

I més enllà de les residències, la situació epidemiològica millora, tot i que molt a poc a poc. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha reivindicat la tendència a la baixa dels contagis (la velocitat de transmissió, la Rt, està per sota del 0,9 i també per primer cop cau per sota els 500 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies la incidència acumulada, que ara és de 483), però ha avisat que la situació als hospitals està molt lluny de normalitzar-se. "Les amenaces es mantenen: la variant britànica pot augmentar i la pressió assistencial segueix sent altíssima", ha dit Ramentol. Ara hi ha 2.635 persones ingressades, 69 més que el dia abans, de les quals 694 són a l'UCI. En les últimes hores hi ha hagut 53 morts a causa del covid-19. La variant britànica a Catalunya segueix suposant el 17% dels casos que es detecten i no s'han trobat contagiats de la variant sud-africana o la brasilera.

Segueixen creixent els incompliments de les restriccions

El que segueix a l'alça una setmana rere l'altra són les actes que s'aixequen per incompliment de les mesures contra la covid-19. Només aquest cap de setmana se n'han aixecat 3.084, 303 més que el cap de setmana anterior. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha concretat que se n'han posat 402 per saltar-se el confinament municipal, 28 en locals de restauració i 219 per incomplir el toc de queda.

El que segueix preocupant són les festes il·legals: en els últims dos dies s'han desallotjat almenys dues festes amb més de 100 persones, una en una masia de Sarrià i una altra al Prat de Llobregat. També s'han identificat quatre turistes alemanys i cinc prostitutes que estaven en un pis turístic de Barcelona, 54 persones en una casa de turisme rural a Valls, 14 persones dins d'un bar a les Franqueses del Vallès i 40 persones en una casa ocupada a Santa Coloma de Gramenet. A més, s'han detingut dues persones a Mataró que acumulaven més de 20 actes per trencar el confinament nocturn.

stats