Societat 23/09/2021

Les vacunes caducades han costat més de 860.000 euros

Mentre que a Europa el 51% de la població té la pauta completa, l'Àfrica no arriba ni al 4%

3 min
Una professional sanitària preparant una vacuna a la Fira de Cornellà, en una imatge d’arxiu.

GironaLes 69.129 dosis de vacunes contra el covid-19 que han caducat a Catalunya, segons ha admès la conselleria de Salut, tenen un preu, que s'ha pagat amb diners públics. I haurien costat entre 865.495 euros i 1.500.790 euros. Aquesta no és cap xifra oficial, per això no és exacta sinó una forquilla. El cost concret no l'han donat ni el govern català ni l'espanyol. De fet, el preu que ha pagat la Unió Europea per cada dosi de vacuna anticovid és un dels secrets més ben guardats de la pandèmia. Malgrat la quantitat de crítiques rebudes per l’opacitat, ni la Comissió –que centralitza totes les compres dels estats membres– ni les farmacèutiques volen dir quants diners han costat als europeus, emparant-se en la confidencialitat dels contractes. I Salut ni tan sols ha volgut fer públic quantes vacunes de cada marca han quedat fora de data. Però sí que ha admès a l'ARA que totes són d'ARNm, o sigui que només poden ser de Pfizer i Moderna. I l'Unicef ha recopilat i calculat el ventall de cost de cada dosi a Europa. Segons les seves xifres, les de Pfizer valdrien entre 12,52 i 19,71 euros, i les de Moderna entre 15,33 i 21,71.

“És dramàtic que hagin caducat vacunes”, retreu el vicepresident de l’Associació de Vacunologia Espanyola, Ferran Moraga i Llop, que creu que el govern i els ciutadans són igual de responsables de la pèrdua. “Uns no han calculat bé el nombre de vacunes per descongelar, i després la gent ha fet el que ha volgut i, encara que tenien cita per a la segona dosi, han continuat de vacances”, ha lamentat. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va atribuir ahir les pèrdues a un error de càlcul davant la dificultat de tenir prou oferta disponible en els punts de vacunació sense cita prèvia: “Havíem d’assegurar que hi hagués vacunes disponibles per a tothom que la volgués, i això ha fet que alguns centres demanessin més dosis de les que finalment han pogut administrar”, va justificar.

En el cas de Pfizer, els vials s’han de conservar entre 60 i 90 graus sota zero, i els de Moderna entre 15 i 25 graus sota zero. Ultracongelades tenen una durabilitat de sis mesos, però descongelades duren un mes en una nevera normal. “Tot això sense obrir els vials, perquè un cop oberts, s’han de posar aquell dia en unes hores determinades”, ha concretat Moraga. Salut rep les vacunes ultracongelades, però les distribueix pel territori descongelades. I això ha provocat que alguns punts de vacunació hagin esgotat el termini de 30 dies abans de poder-les punxar. 

Desigualtat i injustícia

Mentre es fa públic l'escàndol de les vacunes caducades, ressalta encara més la desigualtat en el repartiment de les dosis. El vicepresident de l’Associació de Vacunologia ha reiterat que, encara que els països europeus tinguin una cobertura vacunal molt alta, hi ha països que no han punxat ni un 2% dels ciutadans. Això provoca que aquests estats encara registrin una alta mortalitat i, a més, adoba el terreny perquè puguin sorgir altres variants: “I en podria sortir alguna que podria donar molts problemes”, recorda Moraga, que també defensa que el repartiment de vacunes ha de ser equitatiu a tot el món per una qüestió "de justícia i de solidaritat".

De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va demanar als països rics que no posessin una tercera dosi als ciutadans fins que el 10% de tota la població mundial estigués vacunada. Tot i això, a Espanya es va acordar que s’aplicaria una tercera injecció a la gent gran que viu en residències i als malalts immunodeprimits, i es van començar a posar la setmana passada. Aquest dijous el grup Biocomsc ha publicat una taula amb el percentatge de població amb la pauta completa per continents: mentre que Europa té un 51% d’habitants protegits, l’Àfrica no arriba ni al 4%. 

A escala internacional es van establir mecanismes com el Covax per garantir que els països amb rendes més baixes poguessin inocular almenys el 20% dels seus ciutadans. Tot i això, segons la responsable de relacions exteriors de Metges Sense Fronteres, Raquel González, els estats més rics no compleixen els seus compromisos d’enviament de vacunes als més pobres. “A més n’hi ha que envien dosis que estan a punt de caducar o que els queden dues setmanes per caducar, i els països amb rendes més baixes de vegades no poden subministrar-les amb tan poc marge de temps”, critica. González recalca que la majoria de la població mundial encara és vulnerable a la malaltia i que cal facilitar un accés a les vacunes “equitatiu” i “just”. “Ens apropem als 5 milions de morts per covid al món”, recorda. 

stats