Coronavirus

Els residents en geriàtrics rebran una dosi de reforç la setmana que ve

La vacunació es farà als equipaments de Catalunya "de forma generalitzada"

2 min
Professionals sanitàries vacunant una dona gran a la residència Ors de Barcelona.

MadridEls residents en geriàtrics rebran una dosi de reforç de la vacuna contra el covid la setmana que ve. És l'anunci que han fet aquest dijous al vespre els departaments de Salut i Drets Socials, que han explicat que han activat "l'operativa necessària" per començar com més aviat millor l'administració d'aquesta dosi addicional. La previsió és que la vacunació es faci als equipaments de Catalunya "de forma generalitzada" a partir de la setmana vinent.

El Govern ha emès aquest comunicat després que la comissió de salut pública, integrada pel ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, hagi aprovat aquest dijous al matí administrar aquesta dosi de reforç als residents en centres de gent gran. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja havia explicat que havia traslladat la proposta al Consell Interterritorial de Salut i que no hi havia hagut cap comentari en contra.

La dosi addicional també s'administrarà a persones amb immunodepressió greu, amb trasplantament d'òrgan sòlid, als receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics i a les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20, que se sumaran a les persones malaltes ubicades en el grup 7 de l'estratègia de vacunació, en què apareixen malalts amb tractament substitutiu renal, malalties oncohematològiques, càncer d'òrgans sòlids, immunodeficiències primàries –excepte el dèficit d'IgA i de formació d'anticossos–, VIH, fibrosi quística i persones amb síndrome de Down que tinguin més de 40 anys.

De fet, el departament de Salut també ha informat que treballa per administrar aquesta dosi de reforç a totes les persones del grup 7 i que la setmana passada ja havia començat a posar als receptors de trasplantament i en tractament amb fàrmacs anti-CD20. Fins aquest dijous al migdia ja s'havien vacunat a Catalunya amb aquesta dosi addicional 3.917 persones.

Així, si bé la dosi de reforç es reservava de moment per a casos excepcionals, ara comença a estendre's a persones que no presenten motius per tenir cap malaltia, com ara gent gran que viu en residències. Darias no va donar pistes sobre si això seria un precedent per, a poc a poc, anar ampliant-ho a altres franges de població. La setmana passada va afirmar que l'EMA i l'ECDC no ho veien "urgent" per a la població general.

75% de persones amb pauta completa

El ministeri va informar aquest dimecres que un 75% de persones a l'Estat ja havien rebut la pauta completa. Segons les xifres de Sanitat, són 35.571.661 persones. Amb una sola dosi, el percentatge arriba al 78,6% i un total de 37.303.202 ciutadans. "És rellevant", va valorar Darias, que tres de cada quatre persones a Espanya ja tinguin la pauta completa.

stats