Societat 14/04/2019

El Vaticà porta als tribunals eclesiàstics 17 capellans catalans per pràctiques sectàries i una doctrina sexual dubtosa

Suspenen de manera preventiva de l'exercici públic clergues investigats de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Urgell i Vic

Acn
2 min
La reunió dels bisbes catalans

BarcelonaEl Vaticà ha portat als tribunals eclesiàstics 17 capellans de Catalunya per les pràctiques sectàries i una doctrina sexual dubtosa que duien a terme al Seminari Poble de Déu (SPD), una associació de fidels que, segons ha publicat 'El País', permetia el sexe sense considerar-lo pecat. L'SPD es va crear el 1977 a Barcelona i el va dissoldre l'abril del 2017 el cardenal arquebisbe de Barcelona.

La secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense ha explicat en un comunicat que els clergues són investigats "per les seves opinions doctrinals i la seva aplicació en la vida cristiana" a través d'un tribunal eclesiàstic constituït a Vic. Com a mesura preventiva, el tribunal "ha decidit suspendre de l'exercici públic del ministeri, però no de l'exercici privat, els clergues investigats". La mesura afecta capellans de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Urgell i Vic, i cadascuna "ho aplica d'acord amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe".

La secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense ha informat que espera ara "les decisions que vagi prenent el tribunal canònic", i ha subratllat que cal "preservar el dret a la bona fama i a la presumpció d'innocència de tots els implicats". "Els bisbats sempre han aplicat escrupolosament el que estableix la Santa Seu en aquests casos", ha destacat la secretaria, que ha afegit que si aquest procés permetés "descobrir indicis fonamentats de responsabilitat penal en l'àmbit civil, immediatament serien posats en coneixement de les autoritats judicials".

L'arquebisbat de Barcelona va suspendre l'associació privada Seminari Poble de Déu el 15 d'abril del 2017. Segons la secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense, "la mesura es va prendre després de consultar-ho a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, així com als bisbes de les diòcesis de Tarragona, Lleida, Urgell i Vic, i també de Bilbao i Valledupar (Colòmbia), on l'associació era present, després d'un llarg període d'investigacions i de discerniment, i sospesant les circumstàncies i el bé de l'Església".

Segons el comunicat, el 2017 es va decidir suprimir el Seminari Poble de Déu per raons "estrictament d'ordre teològic". Aleshores els bisbes "van creure que no es donaven prou garanties per a la continuïtat de l'associació, i que aquesta no tenia la necessària confiança de l'Església per dur a terme l'ensenyament de la doctrina catòlica, que era un dels seus objectius principals".

stats