BARCELONA
Societat 10/07/2017

Els veïns del Raval tapiaran els pisos dels traficants desallotjats

D’aquesta manera volen evitar que es tornin a ocupar per seguir-hi venent droga

Jordi Mumbrú
3 min
Un dels portals on els veïns denuncien que es ven droga, al carrer la Cera, on s’han produït diverses baralles nocturnes.

BarcelonaEls veïns del Raval han passat a l’acció. La seva por als traficants que, des de fa més d’un any, utilitzen els baixos dels edificis del barri per vendre droga comença a esvair-se. Les reunions entre els veïns han donat pas a les cassolades que tenen lloc gairebé cada dia al carrer d’en Roig, un dels més afectats, i en altres punts ja s’estan preparant per precintar directament els pisos que quedin buits després de les batudes policials.

“És veritat que necessitem ajuda però ens estem organitzant cada vegada més”, explicava ahir un veí del carrer d’en Roig. Els afectats per aquesta problemàtica, alguns dels quals han rebut fins i tot amenaces dels traficants, estan farts de denunciar els fets a la Guàrdia Urbana i als Mossos d’Esquadra, que, malgrat les diverses actuacions que han dut a terme, no han aconseguit reduir ni el tràfic ni els conflictes. La gran majoria dels pisos des d’on es ven droga estan ocupats i “sense la denúncia del propietari és impossible que un jutge aprovi un desallotjament”, expliquen fonts dels Mossos d’Esquadra.

Des que va començar l’any, els Mossos han fet 14 entrades a domicilis del Raval relacionades amb el tràfic de drogues i han detingut 16 persones. El problema és que els locals desallotjats es tornen a ocupar, sovint per part dels mateixos camells, i l’activitat delictiva torna a començar. Aquest és el cas d’un local del carrer de la Riereta, un dels que generen més problemes. Segons asseguren els veïns, els Mossos van desallotjar-lo el 23 de març però el 2 d’abril el van tornar a ocupar les mateixes persones. Els veïns van avisar els Mossos l’endemà de la reocupació, però no es va poder evitar, entre altres coses, perquè no hi havia denúncia de la propietat, segons la policia. Per aquest motiu, els veïns s’estan preparant per ser ells els que tapiïn amb totxanes els immobles on es produeixin intervencions policials.

“La majoria són de bancs”

Els veïns han començat a buscar els propietaris dels pisos buits i els dels que estan ocupats pels traficants. Al carrer d’en Roig han aconseguit que alguns propietaris posin “alarmes i portes metàl·liques” als pisos en desús però quan es tracta de propietats bancàries, la cosa es complica. “Molts locals canvien de mans en qüestió d’un mes”, lamentava ahir un dels veïns que intenten contactar amb els propietaris. “La relació amb els bancs és difícil, lentíssima o inexistent”, continua. I això es converteix en un problema perquè “la majoria dels locals són dels bancs”, segons denuncia.

Els Mossos també intenten posar-se en contacte amb els propietaris dels pisos afectats. “Abans de fer l’entrada judicial intentem contactar amb el propietari i li diem que hauria d’assegurar l’immoble”, expliquen fonts policials, però sovint o bé no aconsegueixen trobar el propietari o bé el troben però no els fa cas. No hi ha cap llei que obligui a protegir les propietats o denunciar les ocupacions. I, segons les diferents fonts consultades, sense aquests canvis, la situació que es viu al Raval difícilment canviarà.

Des de l’Ajuntament de Barcelona denuncien la mateixa dificultat: “Tenim problemes per trobar els interlocutors i quan són d’entitats bancàries ens trobem amb grans dificultats per trobar resposta o que actuïn de manera immediata per evitar aquestes ocupacions”, expliquen fonts municipals. Durant el ple del districte de Ciutat Vella, alguns assistents van reclamar solucions, exhibint l’exemplar del diari ARA del 3 de juliol on es denunciava que els veïns viuen atemorits pels traficants de droga.

Fonts de l’Ajuntament van explicar a l’ARA que implantaran “mesures immediates” i van recordar que el Pla de Barris “permet també fomentar la rehabilitació d’habitatges gràcies a una injecció de diners públics”. L’Ajuntament considera que “la millor prevenció és que hi visquin veïns i, per això, és clau la mobilitzar els habitatges buits i millorar-ne les condicions”. Tot i així, l’Ajuntament recorda que “el tràfic de drogues és competència dels Mossos d’Esquadra”.

Els veïns també han elaborat un mapa des de Google on actualitzen les adreces dels pisos on creuen que es ven droga. Tot i que la xifra oscil·la, ja n’hi ha una vintena.

stats