Societat 04/08/2021

Els veïns de Banyoles tornaran a sentir el repic de campanes aquest dimecres o dijous

Es van silenciar per les queixes del propietari d’uns apartaments turístics propers a l’església de Santa Maria dels Turers

ARA
2 min
Imatge de les campanes de l'església de Santa Maria dels Turers de Banyoles

GironaFi a la polèmica pel so de les campanes de l’església de Santa Maria dels Turers de Banyoles. L’alcalde de la població, Miquel Noguer, ha anunciat que entre aquest dimecres a la nit i dijous tornaran a repicar les 24 hores i els set dies a la setmana. Fa deu dies el rector de la parròquia va decidir silenciar-les després de les queixes del propietari d’un conjunt d’apartaments turístics que són al costat. Però la decisió va despertar el rebuig de molts veïns, que han organitzat diverses cassolades per exigir que les campanes tornessin a repicar dia i nit. 

Encara no se sap el dia que tornaran a ressonar, ni si ho faran amb menys intensitat. Però l’alcalde banyolí ha assegurat que els veïns tornaran a sentir com les campanes marquen els quarts i les hores, després d’haver actuat de mitjancer entre el propietari dels pisos i la parròquia. El propietari dels apartaments al·legava que el so de les campanes no permetia el descans dels hostes ni permetia que un familiar malalt pogués dormir. Després de diverses queixes, el rector va optar per silenciar-les abans que el conflicte arribés als jutjats. 

Per evitar que una sentència judicial pugui convertir-se en una sanció, l’Ajuntament ara està estudiant si cal aprovar alguna normativa local per “protegir” el repic de les campanes. Per a Noguer, la llei vigent catalana ja dona una cobertura legal “alta”, però no descarta declarar-lo com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) o redactar una nova normativa per garantir que es tornin a sentir els repics.

Quan es van silenciar les campanes, l’associació de veïns de la plaça del Teatre va convocar diverses mobilitzacions amb cassolades davant l’Ajuntament i l’església, i havien començat una recollida de signatures a favor de mantenir el seu so. A més, també demanen que es declari el toc de campanes Bé d'Interès Local per recuperar ràpidament els repics a l’església de Santa Maria. 

stats