Societat 24/07/2019

Veïns de l'antic cinema Urgell denuncien "mala praxi" en la retirada de l'amiant

Alerten que hi ha hagut "manipulació incorrecta" de les plaques de la coberta

Maria Ortega
2 min
Veïns de l'antic cinema Urgell denuncien "mala praxi" en la retirada de l'amiant

BarcelonaEls veïns de l'illa de cases que envolten l'antic cinema Urgell de Barcelona estan en guàrdia des que es van reprendre les obres per convertir l'espai en un supermercat de la cadena Bonpreu i un interior d'illa. L'amenaça: la coberta d'amiant que aquests dies s'està retirant. Els veïns alertaven, abans que comencessin les feines, que es tractava d'una gran extensió de plaques, més de 2.000 metres quadrats, i quedaven molt a prop de les seves finestres. La decisió, davant els seus temors, va ser contractar els serveis de l'especialista Lluís Mallart com a pèrit extern, constituir una comissió de seguiment i fer mesuratges durant el procés. Ara els veïns alerten que no s'han seguit totes les precaucions desitjables i denuncien que hi ha hagut "mala praxi" en els treballs de retirada de les plaques. En concret, dijous passat quan van veure -i fotografiar- un trencament de plaques. Un cas que confirma Mallart, que en declaracions a aquest diari admet que en el decurs de l'obra es va donar aquest incident "imprevist" i que és difícil saber quin volum de fibres microscòpiques es van despendre llavors de la coberta.

ARANWS20190605_0126Comença la retirada de l'amiant a l'antic cinema Urgell

Els veïns, que avui han convocat la premsa per fer públic el seu neguit, se senten desprotegits perquè lamenten que la legislació se centra en garantir la seguretat dels treballadors que manipulen aminat però no les persones que, per proximitat, hi estan exposades. "Els supervisors vigilen que els treballadors estiguin protegits, però avui no hi ha cap tipus de protecció explícita legal que empari els veïns o tercers", ha lamentat Lena Martí, portaveu dels veïns de la zona en una roda de premsa davant l'antiga sala de cinema.

Segons ha exposat, la segona fase del desamiantatge arriba a la fi i la "mala praxi" es va detectar dijous amb "una manipulació incorrecta de plaques i una excessiva acumulació d'aquestes". Denuncia, a més, que l'aplicació del líquid que es posa sobre les plaques per fixar el material tampoc s'ha fet d'una manera gaire acurada. Critiquen, també, que no s'hagin acceptat mesures extres de seguretat que sí que havia proposat el pèrit que fa el seguiment dels treballs, com una coberta estàtica.

Els veïns recelen que el fet que les obres de conversió de l'antic cinema, que amb el primer calendari ja haurien d'estar acabades, s'hagin endarrerit tan ha fet que l'empresa hagi volgut tirar pel dret i que per això el desamiantatge s'ha acabat fent a l'estiu, en unes condicions que, alerten, afavoreixen la dispersió de partícules. Per a Mallart, que també fa el seguiment de la retirada de l'amiant en llocs com el metro i el Mercat de l'Abaceria de Gràcia, el problema és que el pla de treball de la reforma es va fer fa anys i sense tenir en compte l'entorn on era la sala. Els veïns reclamen més implicació a l'Ajuntament, l'Agència de Salut Pública i la Generalitat.

stats