Societat 05/06/2019

Comença la retirada de l'amiant a l'antic cinema Urgell

Un especialista extern a l'empresa fa el seguiment de tot el procés

Maria Ortega
3 min
La coberta vista des de casa d'uns veïns / FRANCESC MELCION

BarcelonaDesprés de les últimes mesures de seguretat afegides –la col·locació d'unes lones protectores–, aquest matí ha començat, finalment, la retirada de la coberta d'amiant de l'antic cinema Urgell, al barri de Sant Antoni de Barcelona. La previsió és eliminar ara uns 300 metres quadrats de plaques i després aturar els treballs per fer els mesuraments acordats amb els veïns i reprendre'ls, si tot és correcte, per acabar de treure els més de 2.000 metres quadrats que conformen la teulada. Fa anys que aquest antic cinema, que va projectar la seva última pel·lícula el 2013 i havia sigut la sala amb més capacitat de la ciutat, té aprovat el projecte de transformació. Es tracta d'una iniciativa privada per convertir-lo en un supermercat de la cadena Bonpreu, un aparcament i un interior d'illa d'accés públic. Però hi va haver endarreriments en la tramitació de les llicències, i les obres, que segons el primer calendari haurien d'haver acabat el 2017, no van començar fins al febrer passat.

La retirada de l'amiant va ser, poc després, la principal inquietud dels veïns de l'illa de cases compresa entre Urgell, Floridablanca, Borrell i Sepúlveda. Demanaven de manera reiterada i sense èxit poder veure els detalls del projecte i alertaven que en un espai tan tancat la manipulació de l'amiant podria representar un "risc per a la salut pública, i no només per als treballadors".

Veient aquesta inquietud, l'Ajuntament, l'empresa i els veïns van constituir una comissió per fer tot el seguiment dels treballs. I el consistori va contractar els serveis de l'especialista Lluís Mallart com a pèrit extern. De fet, Mallart és qui controla els mesuratges que ja es fan a la zona –se'n va fer un de previ i se'n farà un altre entre demà i divendres i un últim qual culminin els treballs– i qui ha proposat mesures extres de protecció com la col·locació de les lones per facilitar l'encapsulament de la coberta.

Aquest punt va ser el que va fer que els treballs de retirada, que havien de començar dilluns, s'endarrerissin fins avui. "L'obra no és de l'Ajuntament, però a petició dels veïns hem aplicat mesures que van més enllà dels estàndards de la Generalitat i l'Estat, hem facilitat més mesuratges", explicava Edurad Corbella, conseller de districte en funcions, aquest dilluns. I avui, mentre començaven els treballs, alguns veïns reiteraven el seu malestar per la manca d'informació inicial i agraïen que entitats com Fem Sant Antoni els hagin fet costat. Mallart, que és higienista especialitzat en amiant, envia un missatge de calma als veïns i minimitza el risc d'una retirada controlada de l'amiant complint els requisits i les mesures extres de prevenció. Avui era a peu d'obra per garantir que tot es fa com està estipulat.

stats