Societat 04/02/2018

Veïns de Cornellà es manifesten davant la discoteca que s'ha promocionat amb cartells sexistes

Consideren que normalitza les agressions sexuals. Els responsables del local s'han disculpat

Josep Ferrer
2 min
Concentració davant la discoteca Elephant de Cornellà.

CornellàUna trentena de persones, convocades pel col·lectiu Agitació Feminista KNY de Cornellà de Llobregat, s'han manifestat aquesta matinada durant una hora davant la discoteca Phant de la ciutat. Protestaven per l'ús de cartells masclistes i per missatges que feien referència a la manada, el sobrenom que utilitzaven els cinc acusats de violar en grup una noia als Sanfermines del 2016. La protesta, controlada per agents dels Mossos d'Esquadra, s'ha fet sense incidents i sense cap retret entre els manifestants, els clients i els treballadors del local.

"Tot i que els responsables de la discoteca s'han disculpat i que l'Ajuntament els podria denunciar, creiem que aquest tipus d'oci nocturn ajuda a normalitzar les agressions sexuals", deia Núria Martínez, membre del col·lectiu Agitació Feminista KNY. Els manifestants afirmen que no se senten segurs en llocs com aquests perquè "no hi ha protocols d'actuació ni protecció". Alhora, asseguren que per accedir a les discoteques "hi ha un codi de vestimenta que discrimina segons si compleixes o no la norma estàndard" i critiquen que la dona sigui utilitzada com a mercaderia "perquè moltes vegades s'ofereix entrada gratuïta" fins a determinades hores "i, per tant, la dona té un paper de consum igual que, per exemple, l'alcohol", indicava Martínez.

El Pau, responsable de la discoteca Phant, el nou nom de la Sala Okey o abans Tijuana, considera que el missatge "s'ha mal interpretat i s'ha tret de context" perquè les frases de la discòrdia, "Queden pocs dies perquè t'uneixis a la manada" o "La Paula també us espera dissabte a la inauguració. Benvinguts a la manada", fan referència "al nostre símbol, que és l'elefant". El Pau, però, és conscient que "hi ha moltes paraules que no es poden dir" i que per això ho van treure de seguida. Assegura que són "els primers a criticar el masclisme i la violència de gènere" i que no obliguen les dones a entrar a la discoteca amb poca roba, sinó que "cada dona decideix què es posa, i no som ningú per jutjar com van vestides", diu.

Els clients, que anaven arribant a comptagotes, es mostraven aliens a la polèmica. La majoria se sorprenien de la presència dels manifestants, que no paraven de cridar consignes com "Volem un oci nocturn lliure de masclismes", "Nosaltres sí que som manada", "No som un producte de mercaderia" i "Visca la lluita feminista". Durant l'hora que ha durat la concentració, entre la mitjanit i la una de la matinada, no hi ha hagut cap incident ni cap paraula malsonant entre els d'un costat i l'altre. "Nosaltres veiem bé aquesta manifestació perquè tothom té dret a expressar-se", deia el responsable de la discoteca tot assenyalant un gran llaç lila posat a l'entrada de l'establiment.

Malgrat que l'Ajuntament de Cornellà de seguida s'ha posicionat en contra de la campanya, el col·lectiu Agitació Feminista KNY considera que les polítiques d'igualtat de gènere en l'àmbit de l'oci nocturn "són insuficients" i reclamen espais d'oci on es puguin sentir segurs.

stats