URBANISME
Societat 03/07/2019

Els veïns de Glòries temen la gentrificació

La reforma de la plaça barcelonina encara una nova fase amb la construcció de 562 habitatges

Jordi Mumbrú
2 min
Els veïns de Glòries temen la  gentrificació

BarcelonaLa reforma de les Glòries encara la seva fase final i els veïns, tot i celebrar que el procés avanci, temen que la transformació vingui acompanyada del fenomen que amenaça qualsevol millora urbana: la gentrificació. Amb bona part del parc fet, ara ha arribat el moment de construir els edificis, un dels quals fa 55 metres d’altura. En aquest bloc, que és el que més recel genera, s’hi ha previst una planta baixa més 15 pisos. L’edifici, que inicialment encara havia de tenir tres pisos més d’altura, s’ubicarà a la cantonada entre Castillejos i l’avinguda Diagonal. En aquesta mateixa illa, que limita per dalt amb el carrer Consell de Cent i per l’altra banda amb Cartagena, hi ha previstos dos edificis més, un de planta baixa més set pisos (entre Castillejos i Consell de Cent) i un altre de planta baixa més onze pisos (a Diagonal amb Cartagena). En total, entre tots els blocs s’han de construir 562 habitatges.

Tota aquesta informació, que dimecres les entitats afectades van presentar als veïns del barri en una assemblea, es troba actualment en exposició pública i en període d’al·legacions. Les associacions veïnals ja han presentat les seves, i entre d’altres coses demanen que es repensi l’altura de l’edifici. “Sempre hem dit que era massa”, va explicar Miquel Catasús, de l’associació de veïns del Clot-Camp de l’Arpa. Però entre les al·legacions també hi ha una sèrie de propostes per evitar que se’ls mengi la gentrificació. “Volem que l’Ajuntament aprovi un pla d’usos per evitar la massificació d’establiments turístics”, va dir. “Aquest és un perill que tenim. Som conscients que Glòries ara és un caramelet”, va advertir Catasús. I els veïns li van donar la raó. “Ja han obert una immobiliària”, li va respondre una veïna. “Vindran com a llops”, va assegurar després un altre membre de l’associació. De fet, fins i tot van avisar els veïns que “vindrà gent a oferir diners per comprar-vos el pis o el terreny i és millor que no ho accepteu perquè, per quatre rals, us faran fora del barri”.

Una altra de les preocupacions dels veïns és el règim que tindran aquests pisos. 113 seran de protecció, 85 tindran un preu rebaixat i 365 seran a preu de mercat. Els veïns volen que els habitatges protegits estiguin gestionats per l’administració pública i que siguin de lloguer, no de compra. També demanen que un 25% siguin per als veïns del barri.

Sense sol a les escoles

A la reunió també hi van anar els representants de l’Escola dels Encants i de la llar d’infants Leonor Serrano, que ja estan construïdes. Segons l’estudi presentat als veïns, a partir de l’octubre el pati de la llar d’infants ja no tindrà sol a partir de les 10 del matí. “Estem preocupats per la falta de sol i també per l’impacte visual que tindrà l’edifici”, va lamentar Marta Oliva, professora del centre. El pati de l’Escola dels Encants també quedarà sense sol poc després que la llar d’infants.

Aquest planejament que ara avança es debatrà a l’Ajuntament i se sumarà a un altre pla de 238 pisos que ja està en marxa. Encara falten més planejaments, que preveuen dues illes més, amb 215 pisos.

stats