Societat 15/04/2021

Veus distorsionades i cares pixelades per narrar un crim

Cinc testimonis declaren sense que se’ls pugui reconèixer pel cas de Baró de Viver

2 min
Els dos acusats durant la primera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaUn testimoni amb una veu greu i ronca narrava què havia vist la nit del 22 de desembre del 2018 al barri de Baró de Viver de Barcelona, quan van matar Eduard Colmena, l’Edu. Les paraules se li ajuntaven i costava distingir si responia sí o no. La veu que sentien els membres del jurat popular, la jutge, els dos acusats, la fiscal, els advocats i el públic no era real. L’havien distorsionat per evitar que es pogués reconèixer. És molt poc habitual que hi hagi testimonis protegits en un judici i encara menys que siguin sis. Però els que han intervingut aquest matí han expressat que tenien por de parlar del crim a cara descoberta.

Els testimonis no eren a la sala on es fa el judici. Només se’ls podia veure per una pantalla on apareixien pixelats però que quedava fora de la visió del públic. Muntar aquest sistema ha sigut una odissea: les declaracions es van haver de posposar un dia perquè la veu no se sentia distorsionada. Però el segon intent tampoc funcionava d’entrada i la jutge, amb les mans literalment al cap, ha demanat fer proves fins que la veu fos una mica més comprensible. Això no ha evitat que hagués de demanar als testimonis que vocalitzessin o parlessin a poc a poc per poder-los entendre.

Però les declaracions dels cinc testimonis protegits d’aquest matí –el sisè no ha pogut assistir-hi– poden influir el jurat en el seu veredicte dels acusats: cal decidir si l'Olga també és autora com el Pedro i si va ser un assassinat o un homicidi. Dos testimonis, que han admès que anaven junts, han assegurat que l'Olga va passar la pistola al Pedro i va dir-li que matés la víctima. Però durant la instrucció del cas van explicar que els acompanyaven dos membres més del seu clan familiar i ara només han ratificat la presència dels acusats. Els dos testimonis no van declarar fins tres mesos després del crim a diferència d’un altre, que de seguida va anar als Mossos. Aquest no va presenciar l’escena directa però va veure com el Pedro sortia corrent amb la pistola i admetia que havia matat l’Edu.

stats