Societat 14/07/2011

Vilafranca suspèn el registre de parelles de fet

El consistori ha decidit no registrar més unions estables després de patir un "increment extraordinari i desproporcionat" de noves inscripcions que podrien ser fraudulentes

Laia Espín
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha suspès cautelarment el registre municipal d'unions civils. El motiu de la suspensió, segons diu el decret d'alcaldia signat el 30 de maig i al qual ha tingut accés l'ARA, és l'increment "extraordinari i desproporcionat" de noves inscripcions en el registre. L'alcalde del municipi, Pere Regull, ha manifestat que la suspensió cautelar es va materialitzar després que els tècnics municipals alertessin que les inscripcions de parelles havien augmentat fins a 48 al mes de maig.

El mateix alcalde ha puntualitzat que la mitjana d'inscripcions mensuals és de 4 o 5. Els tècnics, segons fonts municipals, van decidir creuar les dades amb les del padró municipal i van detectar diversos casos en els quals varies parelles inscrites al registre d'unions civils s'empadronaven el mateix dia en pisos molt concrets de la localitat. Entre d'altres irregularitats detectades, també, segons les mateixes fonts, es van detectar casos en els quals una persona s'havia inscrit en el registre més d'una vegada amb cònjuges diferents. Regull ha detallat: "arribat aquest punt, l'Ajuntament no pot permetre que es cometi un frau de llei". L'alcalde ha reconegut que moltes de les parelles inscrites són mixtes.

La voluntat de l'alcaldia de Vilafranca és portar al ple de setembre una nova regularització d'aquest registre per normalitzar la seva situació. Aquestes irregularitats han portat a l'alcaldia a limitar també per decret l'empadronament immediat al municipi en els pisos on s'hi van detectar anomalies amb el creuament de dades. En aquests casos, l'Ajuntament no enregistrarà al nou vingut el mateix dia si no acredita que és arrendatari, titular de l'habitatge o té un document que pugui garantir el parentiu directa amb aquests. Si la persona ho requerís una segona vegada, s'admetria i es farien les comprovacions oportunes per decidir si s'inscriu o no al padró, segons detalla el mateix decret.

La CUP de Vilafranca, que està a l'oposició, ha presentat una moció perquè s'anul·lin els dos decrets. Manifesten que el consistori no és l'administració competent per decidir quins registres son fraudulents. La CUP manifesta que "sense la inscripció al padró aquestes persones no tenen accés a la salut ni a l’ensenyament pels seus fill i filles, per tant, és una qüestió de drets socials bàsics." Aquesta qüestió podria arribar al ple de la propera setmana. En aquest sentit, el grup del PSC, també a l'oposició, s'ha mostrat molest perquè l'alcalde ha pres aquesta decisió de manera unilateral via decret.

stats