Societat 17/12/2019

Ordre de cerca i detenció per a dos dels condemnats per la violació per torns d’una menor a Manresa

Els dos homes, que són cosins, no s’han presentat a la vista de l’Audiència pel seu ingrés a presó

Montse Riart
2 min
La Fiscalia acusa els acusats d'abús sexual i no de violació / FRANCESC MELCION

BarcelonaDos dels homes condemnats per la violació per torns d’una menor de 14 anys a Manresa el 2016, que l’Audiència de Barcelona ha sentenciat com un cas d’abusos i no d’agressió sexual, no s’han presentat a les dues vistes que ha convocat l’Audiència de Barcelona per decidir sobre el seu ingrés immediat a la presó, tal com va demanar la Fiscalia. Un dels condemnats ja no va anar a la vista dimecres passat i el segon no ho ha fet avui, segons han confirmat fonts judicials a l’ARA. L’Audiència de Barcelona ha dictat una ordre de cerca i detenció per als dos homes, que són cosins.

La petició, com ja va passar la setmana passada, l’ha feta la fiscal del cas, Elena Contreras. La sala s’ha tancat a deliberar i aquest migdia ha resolt dictar les ordres, que es limiten a l’àmbit estatal. El dubte però és si els dos condemnats encara són a Espanya o podrien haver fugit a l’estranger. Fins el moment de la sentència els homes estaven obligats a comparèixer davant de la justícia setmanalment però aquesta mesura cautelar va decaure en el moment de la sentència, a finals d'octubre.

La sentència va condemnar els homes per abusos i va descartar l’agressió sexual. Tot i que en el relat dels fets s’acreditava que els condemnats havien forçat per torns l’adolescent en una estança d’una nau abandonada, el tribunal va considerar que, com que ella havia begut, els homes no van haver d’utilitzar la violència ni la intimidació, els dos requisits que actualment marca el Codi Penal per poder parlar d’agressió sexual. La fiscal i l’acusació particular, que demanaven 25 anys de presó per als homes, van recórrer la sentència. Després la Fiscalia va demanar que mentre es valoraven els recursos els homes ingressessin igualment a la presó per començar a complir la condemna d’entre 10 i 12 anys que els va imposar el tribunal.

Proves d'ADN

Els dos condemnats que no s’han presentat a les vistes de l’Audiència de Barcelona són cosins. Les proves d’ADN practicades a la roba de la víctima, a més, van certificar la presència de material genètic d’un d’ells, com explica la sentència.

Els altres tres condemnats sí que s’han presentat a la vista breu i han demanat no ingressar a la presó. Ara la sala haurà de deliberar també sobre aquesta petició, tot i que la decisió final podria allargar-se encara uns dies.

stats