JUSTÍCIA
Societat 03/07/2013

El 'segon violador de l'Eixample', sotmès a castració química, en llibertat

Martínez Singul ha complert l'última pena i sortirà de la presó demà

Laura Díaz-roig
2 min

Barcelona.Ha complert l'última condemna, de poc menys de quatre anys, per haver abusat sexualment d'una nena de 12 anys i ja no li queda cap pena pendent. Alejandro Martínez Singul, conegut com el segon violador de l'Example , sortirà demà de la presó, després d'iniciar un tractament d'inhibició sexual -castració química- que podrà continuar un cop estigui en llibertat.

La sortida de Singul, que ha reincidit diverses vegades en els seus curts períodes de llibertat, torna a obrir el debat sobre la rehabilitació dels violadors i les mesures a adoptar. De fet, durant aquesta última condemna, Singul no ha tingut cap permís i ha complert íntegrament la pena, per evitar que es fugués o reincidís. Amb aquesta mateixa finalitat, durant la seva estada al centre penitenciari ha seguit de manera individual un programa d'intervenció per a agressors sexuals (SAC) -habitualment es fa en grup-, completat amb un tractament farmacològic d'inhibició sexual -l'anomenada castració química -, pioner a l'Estat. La inclusió en aquest programa, previst per a casos d'especial gravetat o d'alt risc de reincidència, ha de ser voluntària. Està previst que Singul -sempre voluntàriament- continuï amb el programa un cop en llibertat. Tot i que el tractament ha anat bé, els experts consideren que Singul podria no estar del tot rehabilitat i no hi ha cap seguretat que no torni a reincidir. Fonts judicials consultades per l'ARA asseguren que un factor de risc podria ser la pressió social i mediàtica que rebi a partir de la seva posada en llibertat.

Una llarga trajectòria

L'any 1992, el segon violador de l'Eixample va ser condemnat a 65 anys de presó per haver violat i agredit sexualment deu nenes i joves entre 9 i 19 anys, i intentar-ho amb quatre més. Singul assaltava les seves víctimes als replans o ascensors dels seus habitatges, al barri barceloní de l'Eixample. Finalment, va complir 16 anys de la condemna -el màxim segons l'antic Codi Penal- i l'any 2007 va sortir en llibertat. Poc temps després va ser novament empresonat durant uns mesos per haver-se exhibit davant una escolar a Perpinyà. L'any 2009, en llibertat definitiva, va ser denunciat per una dona per un intent d'agressió sexual a Barcelona, tot i que finalment la víctima no el va reconèixer durant el judici i va quedar absolt.

L'últim cas que el va portar a presó va ser la denúncia d'una menor, a qui va obligar a abaixar-se els pantalons en un ascensor d'un bloc de pisos de l'Eixample. L'Audiència de Barcelona va destacar a la seva sentència "l'enorme coherència i detall" de la nena, de 12 anys, i el seu "coratge" per fer front a la declaració. La menor el va identificar "amb rotunditat" tant entre les fotografies com en les rodes de reconeixement posteriors.

stats