Societat 23/04/2019

La Fiscalia rebutja que el jutjat de violència masclista porti el cas d'eutanàsia de María José Carrasco

El ministeri fiscal assegura que es pot enviar un "missatge distorsionat" sobre què és el masclisme

Efe
2 min
Ángel Hernández va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco.

MadridLa Fiscalia ha enviat un escrit a la jutge de violència sobre la dona 5 de Madrid en què rebutja que s'encarregui d'investigar el cas d'eutanàsia de María José Carrasco, que va morir el 3 de març amb l'ajuda del seu marit, Ángel Hernández. El pas arriba després que el jutjat d'instrucció que va rebre el cas va remetre'l a la jutge de violència masclista. Ara la fiscalia assegura que els fets van ser "comesos per petició expressa" de María José Carrasco i "donada la malaltia que patia".

Per a la fiscalia, aquest jutjat especialitzat no té competències per dirimir el cas perquè té per objecte la comissió d'un delicte de cooperació al suïcidi, no d'assassinat o homicidi. El ministeri públic insisteix que "des del primer moment hi havia la constància que Carrasco, que patia una greu, dolorosa i incurable malaltia que la feia totalment dependent, va manifestar repetidament el seu desig de morir de manera lliure, pública i conscient".

Afegeix que la dona va demanar al seu marit l'ajuda necessària que necessitava per dur a terme el seu desig, i "l'investigat va accedir a posar fi al patiment que arrossegava des de feia 30 anys". D'aquesta manera, diu, no es pot sostenir "raonablement l'existència d'aquest context de dominació i de relacions d'asimetria i de poder sobre la dona que perfila i defineix la violència de gènere".

La Fiscalia subratlla que Hernández va accedir a la decisió de la seva dona, fet "totalment aliè a la idea de dominació i de relacions asimètriques". Així, la Fiscalia assegura que el cas està allunyat de "l'àmbit i l'esperit" de la violència masclista i, per tant, de la competència d'aquests jutjats especialitzats. "Considerar aquests fets com a violència contra la dona és contradictori amb els fins perseguits pel legislador", afirma la Fiscalia, que afegeix que es pot "enviar un missatge distorsionat a la societat sobre quina és la raó i el contingut" de la violència masclista.

stats