Masclisme

Un 25% de la població mundial veu justificat que un home pegui la seva dona

Un informe de les Nacions Unides alerta d'un estancament en els avenços cap a la igualtat al món

3 min
La manifestació recorrent avui els carres de Barcelona

BarcelonaLa lluita global per a l'erradicació del masclisme i a favor de la igualtat d'homes i dones sembla estar estancada. Així es desprèn de l'informe publicat aquest dilluns pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), que recull dades d'enquestes a la població d'una vuitantena de països (que cobreixen l'opinió del 85% de la població mundial, segons l'ONU) i assenyala la falta d'avenços en la superació dels prejudicis contra les dones al llarg de l'última dècada. Nou de cada deu persones al món continuen mantenint en l'actualitat un "biaix" contra les dones, apunta l'informe, que entre les dades més concretes en deixa una d'especialment alarmant: el 25% de la població mundial creu que està justificat que un marit pegui la seva dona. Les xifres corresponen al període 2017-2022.

Les conclusions de l'informe GSNI (Índex de Normes Socials de Gènere, en les seves sigles en anglès) indiquen que aquest "biaix" contra les dones continua alimentant els obstacles amb els quals es troben al llarg de la seva vida. Així, per exemple, la meitat de la població global creu que els homes són millors líders polítics que les dones, i això té una conseqüència pràctica: el percentatge de dones caps d'estat o de govern és del 10%, una xifra que s'ha mantingut sense grans canvis des del 1995, segons el PNUD. Alhora, més del 40% de les persones al món creuen que els homes són també millors executius al món empresarial, on les dones ocupen menys de la tercera part dels càrrecs directius.

De fet, segons l'informe hi ha una fractura entre els progressos en l'educació de la dona i el seu empoderament econòmic. En 59 dels països on elles compten amb un major nivell educatiu, la bretxa mitjana en els ingressos es manté en un 39% a favor dels homes. És una altra de les qüestions que, segons el programa de les Nacions Unides, respon al "desmantellament" dels drets de les dones per part d'una "reacció organitzada contra la igualtat", a banda d'una "escalada de violacions dels drets humans" en determinats països.

Malgrat els efectes de l'última onada feminista sobre la consciència social i les polítiques públiques, els progressos en matèria d'igualtat han estat escassos a nivell mundial. Comparant les dades de l'últim informe amb les del període 2010-2014, tot i que en aquest cas només es pot fer amb les xifres de 38 països, el percentatge de persones que tenen algun prejudici contra la dona ha caigut tan sols 2 punts: del 86,9% al 84,6%. Ha millorat, això sí, en 27 dels 38 països comparables, com Alemanya (del 56% al 37%), el Japó (del 72% al 59%) o l'Uruguai (del 77% al 61%), mentre que ha empitjorat en països com Rússia (del 87% al 91%), Corea del Sud (del 85% al 90%) o Xile (del 74% al 80%).

Reconeixement de les cures com a punt de partida

Per al PNUD, els governs tenen la clau a l'hora de canviar les normes socials de gènere, i assenyala com a exemple les polítiques en matèria de permisos de maternitat o paternitat, que han contribuït a transformar la "percepció" respecte a les responsabilitats en els treballs de cures, així com les reformes al mercat laboral que generen canvis en la percepció de la dona treballadora. "Un punt de partida important és reconèixer el valor econòmic de la feina de cures no remunerada [...]. En aquells països on les normes socials revelen més biaixos de gènere, es calcula que les dones dediquen a la feina de cures no remunerada entre sis i set vegades més temps que els homes", explica en un comunicat Raquel Lagunas, directora de l'equip de gènere del PNUD.

Mesures que promoguin la igualtat en la participació política però també de lluita contra les actituds patriarcals i els estereotips de gènere, amb especial atenció als discursos d'odi i desinformació a les xarxes, són altres de les recomanacions que es fan des de les Nacions Unides. Tot plegat, segons alerta en el mateix comunicat el director de l'Oficina de l'Informe sobre Desenvolupament Humà del PNUD, Pedro Conceição, amb la certesa que "les normes socials que menyscaben els drets de les dones perjudiquen també la societat en el seu conjunt i frenen l'expansió del desenvolupament humà". "Tothom hi guanya, si garantim la llibertat i la capacitat d'actuar de les dones", conclou.

Metodologia

L'Índex de Normes Socials de Gènere del PNUD es construeix a partir de les respostes a set preguntes de l'Enquesta Mundial Sobre Valors. En la seva última entrega, corresponent al període 2017-2022, aquesta enquesta recull les respostes d'entre 1.000 i 3.200 persones de 77 països i territoris (un total de 129.000 enquestats), que segons les Nacions Unides cobreixen l'opinió del 85% de la població mundial.

stats