Dani Alves, condemnat per violació, surt en llibertat provisional de la presó

El futbolista, que haurà de comparèixer setmanalment als jutjats, ha trigat cinc dies a reunir la fiança d'un milió d'euros

4 min

Barcelona / Sant Esteve SesroviresEl futbolista Dani Alves, condemnat a quatre anys i mig de presó per haver violat una dona, ha sortit aquest dilluns a la tarda del centre penitenciari de Brians 2 en llibertat provisional. Ha necessitat cinc dies, però finalment ha aconseguit reunir el milió d'euros que l'Audiència de Barcelona va fixar com a fiança. Alves era a Brians 2 des de finals de gener del 2023 i ara podrà viure en llibertat mentre la sentència no sigui ferma. Això sí, no podrà sortir del país (li han retirat els passaports espanyol i brasiler), ha de comparèixer setmanalment als jutjats i no es pot acostar a la dona que va agredir sexualment ni comunicar-s'hi. Tant la Fiscalia com la denunciant van recórrer contra la decisió de deixar-lo en llibertat provisional.

Dani Alves sortint de la presó de Brians 2.

A la sortida, Alves s'ha trobat amb una protesta dels funcionaris de presons, que denuncien l'assassinat de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, i entre pancartes i cartells han deixat a terra algun uniforme tacat de sang. Els funcionaris han seguit el futbolista cridant "Tots som Núria". Alves no ha fet declaracions als mitjans de comunicació i amb el cap mirant endavant s'ha desplaçat caminant fins a un Toyota blanc conduït per una persona del seu entorn que l'esperava a l'entrada de la presó. Ho ha fet acompanyat de la seva advocada, Inés Guardiola. Aquest dilluns també l'ha anat a veure a la presó un amic, el Bruno, amb qui també estava el futbolista la nit de la violació a la discoteca Sutton de Barcelona. El brasiler ha sortit acompanyat d'un binomi d'agents dels Mossos d'Esquadra. La policia catalana també ha fet un cordó per separar la protesta de funcionaris de la sortida del futbolista.

La concentració estava formada per una vintena de treballadors que han denunciat la falta de mitjans i de seguretat als centres penitenciaris mentre demanaven la dimissió dels responsables del departament de Justícia. "Ens mataran al final. Ahir una cuinera i jo estàvem amb els presos sense seguretat", es queixava una funcionària. Aquest diumenge l'ARA va recollir el testimoni de diversos treballadors de les presons catalanes.

Tempos

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat que Alves ha dipositat el milió d'euros de fiança al compte bancari del jutjat aquest matí. Els magistrats de la secció 21 de l'Audiència de Barcelona han enviat passades les 13.30 hores la resolució a la presó de Brians 2, on han començat les gestions d'excarceració. El procés ha durat unes hores i passades les 16 h el futbolista ha sortit de la presó davant d'una gran expectació mediàtica.

A l'exterior de Brians 2 hi havia una protesta dels funcionaris de presons.

El 21 de març Alves ja va entregar els seus dos passaports, l'espanyol i el brasiler, als jutjats, on haurà de comparèixer setmanalment. Va ser dimecres passat quan el tribunal va acceptar la petició de l'exblaugrana de poder quedar en llibertat mentre la sentència, de quatre anys i mig de presó, no sigui ferma. La Fiscalia i l'acusació particular, que representa la denunciant, es van oposar a aquesta decisió (també ho va fer un dels tres magistrats amb un vot particular) perquè creuen que es manté el risc de fuga i també perquè les dues parts han recorregut contra la sentència perquè la pena sigui més alta. Tot i que els jutges van avalar la versió de la víctima i van considerar provat que el futbolista la va violar amb violència als lavabos d'un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona, li van imposar la pena mínima per agressió sexual.

L'equip d'advocades de Dani Alves arribant a Brians 2.

Al futbolista li ha costat cinc dies reunir els diners de la fiança. Una de les vies amb què s'havia especulat era que pogués recórrer a la família Neymar, que ja l'havia ajudat a pagar una primera indemnització, però el pare del també futbolista brasiler va descartar tornar-lo a ajudar. Alves confiava a pagar divendres abans de les 14 hores, el límit que li va donar l'administració de justícia abans d'haver de passar el cap de setmana a presó, però no ha estat fins aquest matí que ho ha pogut fer.

A Brians 2 l'expectació mediàtica ha estat important des de primera hora del matí, amb desenes de periodistes fent guàrdia a la porta. De fet, un pres que havia d'entrar al centre penitenciari s'ha hagut d'esperar una estona davant la imminent sortida del futbolista. Ara, tots els divendres Alves haurà de presentar-se davant de la secretaria de la secció 21 de l’Audiència, així com totes les vegades que sigui requerit. Haurà de facilitar un número de telèfon de contacte per poder ser localitzat. Si el divendres és festiu, haurà de comparèixer el dia anterior laborable. Per tant, aquesta setmana el futbolista haurà de comparèixer dijous i no divendres.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats