Dani Alves encara no ha pagat i no sortirà avui de la presó

Tenia fins les 14 hores per abonar el milió d'euros de fiança si volia quedar en llibertat aquest dijous

3 min
Expectació mediàtica a Brians 2 esperant la sortida de Dani Alves.

BarcelonaUn milió d'euros és el preu de la llibertat per a Dani Alves. El futbolista, condemnat per haver violat una dona al lavabo d'un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona, podrà sortir provisionalment de la presó de Brians 2 si abona aquesta quantitat. De moment, però, encara no ho ha fet i tenia fins a les 14 hores per fer la transferència al compte dels jutjats si volia sortir en llibertat aquest dijous. Segons confirmen fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a les dues del migdia Alves no havia pagat i, per tant, dormirà una nit més a Brians 2, que durant tot el matí ha viscut una gran expectació mediàtica. L'entorn del futbolista està intentant reunir aquesta quantitat i, de moment, encara no ho ha aconseguit. Per pagar una primera indemnització, Alves va recórrer a la família Neymar, però el pare del també futbolista brasiler ja ha descartat que aquest cop el tornin a ajudar.

La seva serà una llibertat condicionada a l'avenç de la causa judicial, ja que la condemna, que va ser mínima, encara no és ferma i existeixen recursos per intentar apujar-la. La fiança, tal com apunten fonts jurídiques, és una garantia, igual que la que es demana per llogar un cotxe o un pis. En el cas de l'exblaugrana serveix per demostrar que no es fugarà. Si ho fes, perdria els diners.

La fiança l'haurà d'ingressar en un compte bancari dels jutjats i no cal que ho faci ell. Ho poden fer un o diversos fiadors, ja que l'important és que les transferències arribin. Un cop els mateixos magistrats que el van condemnar (i ara també li han obert la porta de la llibertat) rebin el comprovant, enviaran una resolució a la presó de Brians 2 que acrediti que el poden deixar en llibertat provisional, segons fonts penitenciàries. I quan la sentència sigui ferma, segons apunten fonts jurídiques, se li retornarà la fiança, sigui perquè finalment l'han absolt o perquè ha d'entrar de nou a la presó per acabar de complir la condemna.

Alves podrà sortir de Brians 2 un cop hagi pagat la fiança.

Abans, però, Alves (a qui retiraran el passaport brasiler i espanyol) haurà de comparèixer setmanalment als jutjats. ¿I si no ho fa? La resposta és a la llei d'enjudiciament criminal: "Els béns s'adjudicaran a l'Estat immediatament si deixa de comparèixer a una crida judicial o no justifica la impossibilitat de fer-ho". És a dir, si una setmana Alves no compareix davant dels jutjats o no justifica la seva absència, immediatament perdrà la fiança. En canvi, si qui ingressa la fiança és un fiador, hi ha una segona oportunitat: "El secretari judicial demanarà al fiador que presenti el rebel (o fugitiu) en un termini de deu dies". Si passen aquests deu dies i no aconsegueix trobar-lo, la fiança s'ha de donar per perduda.

I qui se la queda? L'Estat. Tot i això, la llei d'enjudiciament criminal concreta que l'Estat "l'entrega a l'administració de rendes més pròxima". És a dir, tal com confirmen fonts jurídiques, s'entrega a l'Agència Tributària. No li entrega, però, la totalitat de la fiança, sinó que una part serveix per sufragar algunes despeses judicials. "El seu import servirà per satisfer costes causades i la resta s'adjudicarà a l'Estat", conclou la norma. No totes les fiances, però, són tan elevades com la de Dani Alves. En el seu cas, arriba al milió d'euros perquè, citant la mateixa llei, "per determinar la quantitat es tindrà en compte la naturalesa del delicte i l'estat social i antecedents del processat". En aquest cas, l'Audiència de Barcelona ha decidit imposar-li una fiança alta perquè considera que "l'estat social" del futbolista brasiler és privilegiat.

La realitat, però, és que Alves disposa de contactes i recursos suficients per pagar la fiança per més alta que sigui, cosa que ha portat el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, a carregar contra la llibertat provisional concedida al futbolista. "Els diners que té Alves no poden comprar la dignitat de l'ofensa que un home fa a una dona al cometre una violació", ha argumentat. En el marc de l'aniversari del Partit dels Treballadors, Lula s'ha referit al cas de l'exblaugrana com un de les "injustícies sobre les quals no ens podem quedar callats". "Quan el sexe es fa entre dos, ha de ser permès i consentit pels dos", ha emfatitzat, lamentant que els diners atenuïn el càstig de qui els pot pagar. "Aquesta màxima continua", ha conclòs.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats