Dani Alves podrà sortir de la presó si paga un milió d'euros de fiança

La decisió de l'Audiència de Barcelona, que té un vot particular, també li imposa la retirada dels dos passaports

4 min
Alves assegut al banc dels acusats

BarcelonaGir de guió. Dani Alves, condemnat a quatre anys i mig de presó per haver violat amb violència una dona, podrà sortir en llibertat provisional si paga una fiança d’un milió d’euros, cosa que previsiblement farà en les pròximes hores, un cop hagi reunit els diners. El mateix tribunal de l’Audiència de Barcelona que fa un mes el va condemnar per la pena mínima ara el deixa en llibertat, una decisió que té un vot particular del magistrat que va ser ponent de la sentència. I això que hi ha dos recursos, el de la Fiscalia i el de l’advocada de la denunciant, que busquen elevar la pena de presó del futbolista. 

De fet, que hi hagi aquests recursos –la defensa del futbolista també en va elevar un demanant l’absolució– fa que la sentència no sigui ferma i, per tant, que la situació d’Alves sigui de presó provisional. Estant en aquesta mateixa situació fins a tres vegades li van denegar la llibertat condicional. Ara que ha arribat la condemna podrà sortir. Què ha canviat? 

Els magistrats consideren que encara es manté el risc de fuga, un dels motius de pes per haver estat un any i tres mesos a la presó. El tribunal admet que persisteix “cert risc de fuga” perquè té la família al Brasil, així com els seus fills. Uns nens, de fet, a qui van empadronar a Barcelona durant el transcurs de la causa per intentar demostrar que tenia arrelament a Catalunya, tot i que continuen vivint al Brasil. El risc de fuga “persisteix”, però els magistrats creuen que ara es pot “contrarestar” amb les compareixences setmanals als jutjats i la retirada dels passaports, ja que Alves té la doble nacionalitat espanyola i brasilera. La mesura també implica l’allunyament a més de 1.000 metres i incomunicació amb la víctima.

Les dues advocades de Dani Alves acompanyades de Bruno Brasil, un amic que era amb ell a Sutton la nit de la violació.

Tant la Fiscalia com l’acusació particular es van oposar a la possibilitat que Alves pogués sortir de la presó. L’advocada de la víctima ha denunciat aquest dimecres que la resolució representa un precedent “perillós”, perquè pot fer pensar a la ciutadania que hi ha una “justícia per a rics” i una altra per a la resta. Es refereix al fet que Alves va tenir la condemna de presó mínima perquè els magistrats van acceptar l’atenuant per haver pagat una indemnització de 150.000 euros, i que ara la solució també serà pagar un milió d’euros per sortir de la presó. La decisió de l’Audiència, en paraules de l’advocada, ha estat rebuda amb molta “indignació” per la víctima, a qui el tribunal es va creure durant el judici. "Per a ella ha sigut una galleda d'aigua freda i jo no podia donar-li una explicació en termes legals, perquè soc advocada i no n'hi trobava cap", ha dit l'advocada. Per a la denunciant, arribar al judici va ser molt complicat per les seqüeles psicològiques que pateix i la decisió d'aquest dimecres l'ha afectat profundament.

Un dels arguments de la Fiscalia i de l’acusació per mantenir el futbolista a la presó era que les instàncies judicials superiors podien estimar els seus recursos i elevar la pena. De fet, que ara Alves quedi en llibertat provoca que el seu cas no sigui preferent (les causes amb pres es tramiten de manera urgent) i que la resolució dels recursos triguin molt més. La resposta dels magistrats és que els recursos poden elevar la pena que ells van dictar, però també abaixar-la perquè la defensa del futbolista també la va impugnar. També deixen dit que durant la instrucció Alves s’enfrontava a penes de fins a 12 anys de presó (el que demanava la víctima) i la pena definitiva és una tercera part.

El vot particular

No opina igual un dels tres jutges, el magistrat Luis Belestá, que ha emès un vot particular en què considera que caldria mantenir la presó provisional perquè es manté el risc de fuga i que fins i tot s’ha “incrementat” després de la condemna. Creu que el fet que el tribunal considerés provat que Alves va violar una dona (encara que la condemna sigui la mínima) encara augmenta més el risc de fuga, perquè durant la instrucció tot eren indicis. Ara són proves confirmades i encara no està descartat que amb els recursos la condemna pugui créixer. El magistrat cita un extens llistat de jurisprudència: “Totes les seccions d’aquesta Audiència han ratificat la presó preventiva inclús amb penes inferiors. Existeix el risc més que fundat que l'acusat pugui decidir abandonar el nostre país". Balestá fins i tot assenyala el risc que Alves pugui tornar a cometre delictes contra la llibertat sexual perquè al ser un pres preventiu no ha tingut cap mena de tractament de rehabilitació.

Belestá encara tem més que Alves s'acabi fugant per la seva capacitat econòmica. Directament, no es creu el relat del futbolista, que assegura que està arruïnat i ni tan sols pot pagar la hipoteca. El brasiler diu que té dos comptes a La Caixa amb zero euros i que té diversos deutes i avisos d'embargament. "És conegut per haver exercit el futbol professional d'alt nivell. El patrimoni i els ingressos que ha tingut li impedeixen considerar que es troba en una situació de «ruïna»". A més el magistrat afegeix que el seu entorn, de poder adquisitiu elevat, podria facilitar-li diners per abandonar el territori "fins i tot renunciant al milió d'euros que es pugui dipositar". Quan Alves hagi pagat aquests diners, que ara està intentant reunir, podrà tornar a viure en llibertat.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats