Feminismes

Creix l'antifeminisme entre els nois: se senten víctimes de les polítiques d'igualtat i del Me Too

Un estudi assenyala que homes adolescents consideren que el feminisme els fa més vulnerables i els criminalitza

3 min
Un grup d'adolescents entrant a l'escola.

BarcelonaEntre els adolescents està calant el missatge de la ultradreta i dels influencers que pontifiquen contra el feminisme. La quarta onada d'aquest moviment té una contraofensiva de masclisme que situa els homes com a víctimes de les polítiques de gènere que busquen equiparar els drets d'homes i dones. L'antifeminisme es respira entre els que tot just anaven a primària quan va esclatar el potent Me Too, que ha remogut consciències i trencat silencis.

L'alliberament de les supervivents de violències masclistes ha topat amb una part dels homes –i també dels joves i adolescents– que llegeixen la força del feminisme a la societat i les institucions com una "amenaça" a la seva masculinitat heterosexual. "En els últims cinc anys estem vivint un augment de l'antifeminisme entre els adolescents que consideren que el feminisme ha imposat un pensament únic". És una de les conclusions de l'informe Culpables fins que es demostri el contrari, publicat pel Centre Reina Sofia de Fad Joventut, basat en entrevistes a nois i noies d'entre 14 i 17 anys i a un grup d'experts.

No és que aquests joves rebutgin frontalment el feminisme, però sí que, malgrat que hi ha un allunyament de l'imaginari tradicional associat al masclisme, mantenen molt arrelats mites i notícies falses que discriminen els homes i que els serveixen d'argument per banalitzar la violència masclista i sentir-se contínuament criminalitzats en les seves relacions amb dones.

De fet, el títol de l'informe és un sentiment compartit: els nois denuncien que per culpa del feminisme els homes (sempre són els heterosexuals) han perdut la presumpció d'innocència i són criminalitzats amb l'única prova de la paraula d'una dona. "La teva xicota, o la noia que no et coneix, posa el teu nom en una denúncia i pràcticament estàs fotut. Amb proves fàcilment falsejables seràs a la presó fins que siguis capaç de demostrar que no ets culpable", respon un dels menors als entrevistadors, ignorant que les denúncies falses són irrellevants (0,01% del total), segons la Fiscalia.

Denúncies falses

El mite de les denúncies falses conviu amb el discurs negacionista de la violència de gènere ("la violència no té gènere", defensen) i amb la idea que els homes són les autèntiques víctimes, ja que senten que per culpa del feminisme queden en inferioritat i són més vulnerables davant les dones. 

En definitiva, assenyalen els autors de l'informe, els més joves acaben sent víctimes de la tergiversació de les conquestes igualitàries que ha aconseguit el feminisme. Això comporta, per exemple, que siguin incapaços d'identificar què és la violència sexual, ja que l'associen només als tipus més greus (violacions), i que minimitzin els micromasclismes i els masclismes del dia a dia. A més, tenen la idea que l'agressor sexual és un malalt o un depredador, figures de les quals tothom vol fugir i per les quals ningú se sent representat. 

El debat sobre la llei del només sí és sí està molt present entre els adolescents, fins al punt que recelen del concepte del "consentiment", que expliquen com una mena de contracte que els serveix de defensa si són acusats. A més, consideren que l'acceptació de les relacions sexuals no és revocable un cop es comença el sexe i retreuen la poca claredat que mostren les seves companyes sexuals, cosa que pot fer caure en "males interpretacions".

Malgrat tot, l'informe indica que en els posicionaments de la masculinitat tradicional estan apareixent algunes esquerdes que fan que els adolescents es trobin incòmodes entre el que són i el que volen ser. Els investigadors aprecien un allunyament de l'home promiscu que sempre vol sexe i alhora una preocupació per la pressió que senten per acumular conquestes. L'altra cara de la moneda de l'home donjoan és el de la dona santa, una imatge que continua estant present però cada cop més difuminada. Els nois, en aquest punt, critiquen que les noies escullin fuckboys, com anomenen els més populars, es quedin en el físic i la superficialitat i no busquin algú que les estimi i les cuidi.

stats