Violència masclista

Tres dones assassinades en un sol dia, les primeres víctimes mortals de la violència masclista del 2023

Els crims han tingut lloc aquesta matinada en localitats de Ciudad Real, Cadis i Almeria i els agressors ja han estat detinguts

3 min
Un càmera fotografia el precinte policial de l'entrada del pis del Port de Santa Maria, Cadis,  on aquest diumenge ha estat assassinada una dona a mans de la seva parella.

BarcelonaInici tràgic del 2023. Tres dones han estat assassinades aquest diumenge en uns quants indrets de la geografia espanyola, en un inici d’any especialment tràgic pel que fa a la violència masclista i després que el mes de desembre del 2022 acabés amb una de les xifres més elevades de feminicidis. Es tracta de les primeres víctimes mortals de violència masclista aquest any que tot just fa una setmana que va arrencar, encara que els investigadors han indicat que en dos dels casos les línies d’investigació estan obertes i no es descarten més hipòtesis. En els últims vint anys, des que hi ha registre de víctimes mortals, la xifra d’assassinades arriba a 1.184, segons la delegació del govern espanyol. En els tres casos, que estan sota investigació policial, s’ha aconseguit detenir els agressors.

En dos dels casos, els agressors eren la parella. El primer dels assassinats ha tingut lloc en un domicili de Piedrabuena, a la província de Ciudad Real. Eren les 3.30 hores quan un home ha informat els serveis d’emergència i la Guàrdia Civil que havia matat la seva dona a ganivetades. La víctima, de qui no ha transcendit la identitat, tenia 24 anys i quan han arribat els metges, amb una UVI mòbil, ja no han pogut fer res per salvar-li la vida i n’han certificat la defunció.

L’home, de 30 anys, ha quedat detingut al mateix domicili. La parella tenia una filla en comú de tres anys, segons han detallat familiars a l’agència Efe. Veïns del matrimoni han explicat que la dona formava part d’un equip de futbol sala femení i que hores abans de l’assassinat havia estat amb les seves companyes en un sopar de celebració. Segons l’Ajuntament de Piedrabuena, la dona no havia demanat mai ajuda als centres d’atenció a la violència masclista, com tres quartes parts de les víctimes, sovint perquè desconfien de la justícia o tenen por que no les creguin. En una primera declaració davant els agents, el detingut ha assegurat que la mort de la seva dona es devia a un “accident” mentre jugava amb la navalla.

Cap a les 4 de la matinada, un veí d’una urbanització de la localitat gaditana d'El Puerto de Santa María ha trucat a la policia alertant que havia sentit la detonació d’una arma de foc. Quan els agents han anat al domicili s’han trobat amb un home que duia un revòlver i els ha confessat l’assassinat. “He matat el meu amor”, expliquen els agents que els ha dit l'home, que duia l'arma encara a la mà. Les expertes en violència masclista assenyalen que aquesta mena de violència se sustenta en la idea dels homes de veure les dones com una possessió seva i en els desequilibris de poder. El cadàver d’Eva A.M., de 46 anys, s’ha trobat hores després, a les set del matí, a l’interior del domicili amb una ferida de bala. En aquest cas no hi ha informació sobre si hi havia denúncies prèvies, però sí que el detingut tenia antecedents per maltractaments a una parella anterior i apareix com a cas inactiu al sistema VioGen, el pla de seguretat i atenció integral a les víctimes.

El tercer assassinat ha passat a Almeria quan un home ha escanyat fins a la mort una dona amb qui acabava de tenir sexe. La dona, que es deia Nina i tenia 44 anys, i l’assassí confés 30, i no mantenien cap relació afectiva. Segons fonts de la investigació, l’home també comptava amb antecedents de violència contra una altra dona i estava dins el VioGen. Des de mitjans de l'any passat, el govern espanyol compta com a víctimes les dones assassinades fora de la parella o l'exparella.

    • Generalitat de Catalunya: 900 900 120
    • Ministeri d'Igualtat: 016
    • WhatsApp: 600 000 016
    • Emergències: 112


stats