24/11/2022

La fràgil confiança de les víctimes en el sistema judicial

2 min
Manifestants durant les mobilitzacions del 8-M a Barcelona

BarcelonaLa fragilitat seria la propietat que fa que un material es trenqui amb facilitat. I crec que és la definició perfecta per entendre la confiança de moltes dones que han estat víctimes de violències sexuals en el sistema judicial.

Una confiança que penja d'un fil i que és el producte d’anys i anys de fer front a un sistema penal que no ens ha tingut en compte, ni en la comprensió ni en l’abordatge dels fets delictius relacionats amb les violències masclistes.

Massa sovint s’han sabut casos en què s’ha responsabilitzat la víctima de les agressions patides. O, per exemple, se n’ha posat en dubte la credibilitat perquè no responia a l’estereotip de víctima perfecta. O se les ha revictimitzat amb la repetició de declaracions que han hagut de fer al llarg del procés judicial. El clar reflex d’una societat patriarcal.

Com el clar reflex del masclisme també han estat els atacs virulents i desfermats a la llei del només sí és sí. D’aquest espectacle tan lamentable, del qual no paren de succeir-se capítols com el d’aquesta setmana al Congrés de Diputats, en deriva una preocupació immensa: com s’ha estès la idea en l’imaginari col·lectiu que aquesta llei és beneficiosa per als agressors i les conseqüències que això pot tenir.

Sabem que tenim un problema ingent amb les violències sexuals: el nivell baix de denúncies. Un dels motius que moltes dones argüeixen per no denunciar és la desconfiança en el sistema judicial. És d’una irresponsabilitat extrema polititzar agressivament amb un tema tan complex i dolorós com les violències sexuals. El circ violent que hem pogut veure aquests dies, en cap cas un debat serè i prepositiu, pot tenir unes derivades molt dures per a les víctimes de les violències sexuals perquè encara les allunya més, i genera una clara sensació de descontrol i d'inseguretat. Tot plegat dinamita la fràgil confiança en el sistema judicial. Un preu massa car que no ens podem permetre perquè, si fos així, també seria un fracàs col·lectiu davant la plaga de les violències sexuals. Generem certeses, acompanyem des de l’empatia i garantim drets, l’únic camí per teixir confiances.

stats