Violència masclista

L'assassí de la parella embarassada: "Aquesta nit dormiré a la presó"

La jutge envia el detingut a la presó tenint en compte el risc de fugida

3 min
Els fets han tingut lloc al bloc 41 del carrer Gaudí de Manresa.

BarcelonaTot i que no l'havia arribat a denunciar, la dona assassinada per la parella a Manresa feia temps que patia maltractaments. Ell l'agredia, li controlava el mòbil i alguns dies l'havia arribat a tenir tancada a casa perquè ningú veiés les marques que li deixava. Les agressions havien anat a més en els últims temps, perquè el detingut sospitava que la dona –que estava embarassada de quatre mesos– volia tornar amb un exnòvio que era amic de tots dos. Els investigadors sospiten que aquest hauria estat el detonant de l'assassinat, segons consta a la resolució de la jutge que porta el cas. La nit del crim l'arrestat, la víctima, aquest exnòvio i un altre amic van coincidir a casa d'un d'ells. "Aquesta nit aniré a dormir a la presó", va dir l'home abans de fer marxar la víctima de la festa i acompanyar-la al pis on vivien. Van marxar discutint, igual que havien estat discutint tota la vetllada. Al cap d'una estona l'home va tornar amb els amics tot sol i molt nerviós i va fer que un d'ells l'acompanyés a casa seva, on va simular que havia trobat la dona morta després de caure per les escales. La posició del cos, les restes de sang en altres punts del pis i l'autòpsia van confirmar que l'havia matat ell després de colpejar-la i asfixiar-la.

La primera inspecció a l'escena del crim la matinada del 6 de maig ja va donar algunes pistes als Mossos d'Esquadra que la mort de la víctima no havia estat accidental, com ell assegurava: el cos de la víctima estava al peu de les escales que portaven del rebedor a la cuina del pis, però la posició no era compatible amb la d'una caiguda i a la zona de la nevera, la pica i l'aixeta es van trobar restes de sang, així com a l'interruptor del bany i a la galleda de fregar. Els sanitaris també van advertir marques al coll compatibles amb un escanyament. Però els investigadors van voler recollir més proves contra el sospitós abans d'arrestar-lo dilluns passat. El detingut ha passat aquest dimecres a disposició de la jutge de violència contra la dona de Manresa que porta el cas i s'ha negat a declarar. La jutge, que el responsabilitza d'homicidi, ha ordenat el seu ingrés a presó preventivament, tenint en compte la gravetat del delicte comès i el risc que pugui destruir proves del cas o que fugi, ja que es troba en situació irregular, no té feina ni cap altre familiar que depengui d'ell.

Missatges i una última trucada

La jutge del cas reconstrueix en la seva resolució la seqüència del crim, d'acord amb la declaració de la resta de testimonis i les proves recollides: la nit del 5 al 6 de maig, la víctima va anar a casa d'un amic –que havia sigut parella seva– quan sortia de treballar per trobar-se amb la seva parella actual i un altre amic. Hi havia alcohol i cocaïna, tot i que dos dels testimonis apunten que la noia no en va provar, a diferència de l'arrestat. Els testimonis asseguren que al detingut no li va semblar bé que la noia s'afegís a la festa i van discutir, fins que ell la va obligar a marxar i la va acompanyar a casa. Els investigadors conclouen que va ser en aquest moment que la va matar, perquè els dos domicilis són a prop i l'home va trigar hores a tornar a casa de l'amic. Una de les hipòtesis –segons es recull a la resolució judicial– és que l'arrestat agafés el mòbil de la víctima i hi trobés una conversa seva amb l'exnòvio d'aquella mateixa nit, on li deia que li sabia greu haver marxat i que l'estimava. De fet, a les tres de la matinada la víctima va trucar a una cosina seva per dir-li que "no estava bé" i que volia anar a dormir a casa seva, però l'home li va acabar prenent el mòbil i parlant amb la cosina.

Aquesta cosina és l'última que va parlar amb la víctima viva. L'hora d'aquesta trucada encaixa amb l'interval de temps en què els forenses situen la mort de la víctima (cap a les 3.30 h). Després l'home va netejar el pis i va tornar a casa l'amic i exnòvio, on va estar consumint més cocaïna. Després va dir al tercer home que l'acompanyés a casa. Segons aquest testimoni, durant el trajecte va estar trucant a la seva mare per dir-li que havia fet "una cosa molt greu" i que no "sabia què fer", mentre la mare li retreia que ja li havia dit que "no s'havia de posar tan nerviós amb ella". Quan van arribar al pis, l'arrestat va fer esperar l'altre home a fora. Després el va fer entrar dient-li que havia trobat la noia a terra i que li semblava que estava morta i el va fer trucar al 112. Els serveis d'emergències tenen gravada la trucada d'aquest home. Segons la jutge, de fons se sent el detingut dient-li què ha de dir. L'home va declarar que l'arrestat "l'amenaçava". El seu testimoni ha acabat sent clau per tancar la investigació.

stats