Violència sexual
Societat  /  Violència Masclista 24/05/2023

El Suprem avala la condemna per la violació per torns d'una menor a Manresa

Tres dels condemnats segueixen en llibertat provisional i dos es van fugar

2 min
La Fiscalia acusa els acusats d'abús sexual i no de violació / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha avalat la condemna d'entre 10 i 12 anys de presó als cinc condemnats per violar per torns una menor de 14 anys en una nau abandonada de Manresa l'any 2016. Malgrat que un dels homes la va portar en una estança separada i que els altres es van alternar per agredir-la, tant l'Audiència de Barcelona com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van considerar que es tractava d'un cas d'abusos i no d'agressió sexual, perquè no hi veien ni violència ni intimidació, els dos requisits que marcava abans el Codi Penal per poder aplicar aquest delicte i que amb la nova llei del només sí és sí –que elimina el delicte d'abusos i parla únicament d'agressions sexuals– s'han convertit en un agreujant. Ara el Suprem no entra a valorar si s'havia de mantenir aquest delicte o no, perquè les acusacions ja no ho van recórrer. L'alt tribunal es limita a rebutjar els recursos de tres dels condemnats i els manté la pena.

La primera sentència de l'Audiència de Barcelona és de l'any 2019. Dos dels condemnats (que són cosins) es van fugar just després de saber la condemna i no es van presentar a la vista que van demanar les acusacions per valorar si havien d'ingressar entre reixes. L'Audiència de Barcelona va posar-los en cerca i captura, però fonts properes al cas confirmen que no se'ls ha trobat. Els altres tres sí que es van presentar davant del tribunal que els ha mantingut en llibertat provisional. Ara, com que la sentència és ferma, la sala que els va jutjar haurà d'ordenar el seu ingrés a presó.

Segons la sentència, els condemnats i la víctima es van trobar en un botelló a la nau on van passar els fets. Un d'ells es va aprofitar del fet que l'adolescent anava beguda per emportar-se-la a una estança i agredir-la sexualment. Després l’home va sortir a la sala, va anar cap on eren la resta i va organitzar torns perquè quatre nois més fessin el mateix que ell: "Va, et toca a tu, 15 minuts i no triguis", relatava la Fiscalia en el seu escrit sobre els fets. Malgrat tot, tant l'Audiència com el TSJC van descartar el delicte d'agressió sexual.

Ni violència ni intimidació

D'una banda, deixaven clar que l’estat d’“inconsciència” de la menor impossibilitava que hagués pogut donar el seu consentiment, però alhora consideraven que el fet que anés beguda va facilitar que els condemnats poguessin dur a terme “els actes sexuals sense recórrer a cap mena de violència o intimidació”, els dos requisits que marcava el Codi Penal per aplicar el delicte d'agressió sexual. La nova llei del només sí és sí posa ara al centre el consentiment i engloba la violència sexual sota un únic tipus delictiu, el de les agressions sexuals. Després de la reforma del PSOE de la llei –que buscava eliminar les rebaixes a agressors– sí que s'han introduït de nou aquests dos conceptes, però com un agreujant.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats