Violències masclistes

Me Too a les biblioteques: estudien sancionar un documentalista per haver penjat fotos de culs de col·legues

El professional, que nega haver publicat cap nu, diu que va fer la web fa 15 anys i que no se'l pot jutjar amb els paràmetres actuals

ARA
3 min
Un dels espais de la biblioteca.

BarcelonaEl Me Too en l'àmbit laboral escriu un nou capítol en la denúncia contra un documentalista que hauria penjat imatges de contingut sexual de companyes de professió sense el seu consentiment, en una web que havia titulat gràficament ArtiCulitos. Arran de la denúncia que ha fet una col·lega a través de la xarxa social X (antic Twitter), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC) ha emès un comunicat en què lamenta “profundament” els fets i assegura que seguirà el cas per tal d'"emprendre les mesures disciplinàries que calguin” cap al presumpte responsable de missatges "masclistes i continguts vexatoris". Per la seva banda, el denunciat ha rebutjat les acusacions de publicar imatges de dones nues i ha demanat perdó: "Crec que no se m'hauria de jutjar avui per un acte erroni que vaig cometre fa molts anys", ha escrit Tomàs Baiget, assegurant que va tancar la pàgina quan tres amigues "de confiança" li van demanar que retirés les seves fotos, on apareixien vestides i amb cap detall aparent que les identifiqués, però que desconeixien que formaven part de la peculiar galeria fotogràfica.

La denúncia l'ha fet una documentalista mallorquina, que ha explicat que Baiget es dedicava a fer fotografies a dones col·legues que coneixia en congressos i trobades amb l'excusa d'incloure-les en un directori de professionals. La web va desaparèixer fa 15 anys i ja no està activa, però els internautes han aconseguit recuperar-ne parts a través de l'arxiu d'internet. A la pàgina inicial, Baiget presenta la seva iniciativa com un lloc de fotografies captades furtivament i sense permís de les dones.

Posteriorment, davant del rebombori creat a la xarxa social, Baiget ha sortit al pas explicant que ArtiCulitos era una web que va obrir amb la seva filla el 2008 per ajudar-la en un treball, ha assegurat que "no hi havia res indecent” i ha criticat que se l'hagi relacionat “de forma gratuïta” amb la seva feina professional.

Hores després, el denunciat s'ha defensat amb un comunicat en què nega que mai pengés "fotos de nus ni pujades de to" i limita la presència de les seves col·legues a només "les tres amigues" que hi apareixien sense el seu consentiment i que li van demanar que esborrés les fotos.

En el text, Baiget reclama que no es jutgi una actitud de fa 15 anys amb els actuals paràmetres, atenent que la societat "ha canviat molt i que el que abans va poder ser divertit avui resulta inadmissible i reprovable", admet.

Però el COBDC dona per bona la versió que la web tenia continguts "de caràcter eròtic" de documentalistes, un fet que considera "absolutament inadmissible, ja que és un clar abús sexual, atès el no consentiment”, subratlla el comunicat. A més, la junta del col·legi també mostra el seu suport a les víctimes i, en especial, a la “valentia” de la persona denunciant d'“un episodi tan execrable”.

Pel que fa a les possibles conseqüències, el COBDC explica que els fets incorren en la vulneració de dos dels articles del seu codi deontològic, un fet que els permetria “emprendre accions sancionadores” si el cas continua agreujant-se, “a raó de noves denúncies, tant de persones col·legiades com no”.

Poques denúncies

Segons el ministeri d'Igualtat, en l'àmbit laboral es produeixen gairebé dos de cada 10 assetjaments sexuals, però les taxes de denúncies són molt baixes: l'absència de protocols contra la violència sexual de les empreses i la por a perdre la feina és una de les causes principals a l'hora de callar al ser víctima d'atacs físics o verbals, com mirades o gestos lascius, comentaris grollers, invitacions indesitjades o acorralaments i contacte físic indesitjat.

stats