Violències masclistes

Un torn d'ofici de psicòlogues atendrà les víctimes de violències sexuals

Igualtat canvia el model d'actuació per respondre també als abusos i atacs de fa temps

3 min
La consellera Tània Verge i la directora general per a l'Erradicació de les violències masclistes, Laia Rosich, a la presentació del nou model d'abordatge.

BarcelonaUn equip de psicòlogues especialitzades atendrà per telèfon les dones que hagin sigut víctimes d'agressions sexuals, independentment de si són atacs recents o de fa temps. Es tracta d'una mena de torn d'ofici com el que existeix en l'advocacia, que ofereix atenció les 24 hores dels 365 dies l'any. L'objectiu és "no deixar sola cap dona", ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en la presentació del nou model d'abordatge d'aquest tipus de violència masclista, el de més prevalença i, per contra, un dels més invisibilitzats. Una enquesta del 2019 del departament d'Interior assenyala que vuit de cada deu dones han patit, com a mínim, un atac de violència sexual, però només el 12% ho han acabat denunciant.

Anunci de la campanya d'Igualtat i Feminismes a favor de la cultura del consentiment.

La base d'aquest model d'atenció serà el telèfon 900 900 120, gratuït i confidencial, que no deixa rastre a la factura i que, a partir d'ara, deixarà de ser només una font d'informació sobre serveis i recursos en cas de violència masclista. Així, quan una dona que hagi patit un episodi de violència sexual marqui aquest número ja rebrà una primera assistència psicològica que intentarà parar el cop emocional. Són uns "primers auxilis psicològics". Però, en cas que sigui necessari i atenent les condicions i necessitats de les dones, la psicòloga podrà desplaçar-se fins on visqui la víctima i atendre-la en un lloc segur i confortable.

Les psicòlogues especialitzades dependran del nou Servei d'Intervenció de Crisi, els SIC, que ha d'entrar en funcionament el tercer trimestre del 2023. Actuarà com ho fan els advocats d'ofici: és a dir, a demanda, ha assenyalat la consellera, que ha assegurat que no hi haurà problemes per contractar les psicòlogues "que calguin" per poder atendre totes les dones.

  • 24 hores al dia / 365 dies a l'any
  • Gratuït
  • Confidencial
  • No queda registre a la factura, però cal esborrar el número del registre de trucades del mòbil

A aquesta atenció directa psicològica s'hi suma l'assessorament jurídic si així ho requereix la dona, ha explicat la directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, que ha anunciat l'obertura d'almenys cinc Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE) més per reforçar la xarxa integral que ja hi ha. Així, des d'aquests recursos, se les derivarà a altres serveis, els donaran assistència jurídica en cas que vulguin denunciar i també s'estableix un circuit específic per tractar els fills menors de la dona o les víctimes adolescents, per diferenciar-les de les dones adultes.

Violència de fa temps

Les dones que hagin patit un episodi violent fa temps i que l'hagin hagut d'afrontar sense suport professional també podran recórrer a tot aquest mecanisme de suport. Tant Rosich com Verge han insistit que les estadístiques revelen que les víctimes de la violència masclista no sempre busquen ajuda o es decideixen a denunciar immediatament després dels fets, sinó que, a vegades, necessiten recompondre's internament. Ho ha demostrat el moviment Me Too, gràcies al qual milers de supervivents de tot el món han aixecat la veu.

Anunci de la campanya d'Igualtat i Feminismes a favor de la cultura del consentiment.

En aquest sentit, el nou model d'abordatge presentat per Igualtat, dotat amb 40 milions d'euros fins al 2025, planteja un "canvi radical" respecte a com s'han tractat les violències fins ara. A través de 89 accions, el pla pivota en dos grans eixos: d'una banda, la prevenció per erradicar la violència, però sense posar en el centre el "com i què haurien de fer les dones" per evitar ser víctimes d'aquesta violència, sinó posant el focus en la sensibilització de la ciutadania perquè combati comportaments masclistes i violents contra les dones que es van arribar a normalitzar. "No ens podem acostumar que una dona deixi d'anar a córrer de nit, camini amb les claus a les mans, canviï de ruta per tornar a casa o abandoni la seva organització política per no trobar-se amb l'agressor", ha explicat la consellera Verge.

D'altra banda, hi ha l'eix de la "reparació sense revictimitzar" les víctimes i, per a això, el nou model planteja la coordinació dels serveis especialitzats amb la resta de recursos públics i la descentralització dels SIC i SIE, que es distribuiran per tot el territori buscant la proximitat. "Hem d'acabar amb la cultura de la violació per adoptar la cultura del consentiment", ha afirmat Verge, i aquesta és la línia en què treballa la campanya institucional per promocionar la conscienciació col·lectiva.

stats