Societat 06/11/2014

La Viquipèdia, un projecte col·laboratiu

Amical Wikimedia posa en contacte el coneixement ciutadà amb l'enciclopèdia oberta per generar continguts nous

Ara
2 min

BarcelonaL'associació Amical Wikimedia posa en contacte el coneixement ciutadà amb l'enciclopèdia oberta per generar contínuament continguts nous. Tan sols el 9% dels articles estan escrits per dones, una tendència que es pretén trencar a través del projecte WikiDones.

Ara fa 13 anys que va néixer una nova enciclopèdia en català, la Viquipèdia, caracteritzada per ser en línia i col·laborativa. Al llarg de tot aquest temps, ciutadans de totes les tipologies han anat introduint-hi continguts nous i, actualment, ja hi ha prop de mig milió d'articles publicats.

Una de les associacions que més s'ha involucrat en la creació de continguts nous és Amical Wikimedia. El seu repte principal és posar a disposició el màxim de coneixement en català i, per això, treballa per crear xarxes de persones amb coneixements específics que vulguin participar, de manera voluntària, en el gran projecte enciclopèdic.

"Intentem tenir complicitats amb associacions del món real, com museus, universitats o biblioteques, per anar a buscar el coneixement allà on es genera", assegura Pep Adrian, d'Amical Wikimedia.

En aquest sentit, des de l'any 2011 s'han anat creant projectes en àmbits diversos per produir continguts, bona part d'ells amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. En són un exemple: Wiki Loves Public Art; Viquiprojecte Museu del Disseny de Barcelona; Viquiprojecte ICUB; Viquiprojecte Biblioteques.

WikiDones, articles amb visió femenina

Una de les iniciatives en curs és WikiDones, creada al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, que compta amb la col·laboració d'Amical Wikimedia i Eduxarxa, i amb el suport de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquesta iniciativa pretén involucrar dones a ser creadores de contingut, ja que l'últim informe de Wikipedia revela que tan sols el 9% dels articles tenen una autoria femenina. En total s'han interessat pel projecte prop de cinquanta dones que, amb l'ajuda de les seves mentores, creen articles amb visió de dona.

"Volem que es creïn continguts no només dels fets de les dones sinó en els quals també es mostrin aquelles dones que no són prou conegudes o no han estat prou conegudes", assegura Marta Nieto, coordinadora del projecte.

La Viquipèdia en català compta amb 43 milions de visites cada mes i és una de les 10 pàgines més visitades a Internet.

stats