Societat 27/04/2016

Quintana: "Hem aportat totes les proves perquè es resolgui de la manera més justa"

Vist per a sentència el primer judici a Catalunya sobre les pilotes de goma

Montse Riart
2 min
Dos infermers dubten que una pilota de goma ferís Quintana

BarcelonaTres anys i mig després de perdre un ull en una manifestació al centre de Barcelona, Ester Quintana ha baixat per última vegada les escales de l'Audiència de Barcelona amb un somriure als llavis, "satisfeta", ha dit, d'haver acabat el judici contra els dos mossos d'esquadra acusats de ferir-la i d'"haver pogut aportar totes les proves perquè el judici es resolgui de la manera més justa possible".

Quintana ha reconegut que ha estat "tens i dur" reviure en poques hores els últims quatre anys. La seva advocada, Laia Serra, ha afegit que l'"esforç titànic" d'aquest temps els ha servit perquè "la veritat tingui la seva oportunitat davant de la justícia".

En l'últim dia de judici acusacions i defenses han presentat els seus informes finals. La fiscal del cas, Marta Marquina, assegura que totes les proves porten a pensar que Quintana va perdre l'ull per l'impacte d'una pilota de goma disparada per l'escopeter acusat. "Com es pot continuar dubtant que el que va ferir Quintana va ser una pilota de goma?", s'ha preguntat durant el seu informe final.

La fiscalia ha acusat les advocades dels Mossos d'Esquadra de crear "una cerimònia de la confusió" per buscar l'absolució dels dos agents acusats, basant-se en tesis com ara la que planteja que fos un projectil de precisió el que va ferir Quintana, que la fiscalia considera "d'acudit", a la vista de les proves.

L'acusació particular ha recordat que va ser Quintana qui va perdre l'ull el 14 de novembre de 2012, però diu que "podria haver-li passat a qualsevol ciutadà". Però Laia Serra considera "encara més greu" com "ha gestionat" l'administració aquest cas i que "s'hagi arribat al 2016 sense que els estaments policials hagin col·laborat de manera efectiva" en la investigació.

Els dos Mossos acusats en el cas Quintana durant el primer dia de judici

L'advocada del subinspector acusat, Olga Tubau, ha demanat al tribunal en la seva exposició que "el rebombori" i els "errors en la gestió política" del cas Quintana no passin factura "als acusats", que no hi van tenir "res a veure".

Les defenses han insistit que no hi ha cap prova que els acusats lesionessin la dona: "Quina prova diu que el subinspector va ordenar disparar pilotes de goma? No n'hi ha cap", ha insistit Tubau.

L'advocada de l'escopeter, Lydia Lajara, ha posat l'accent en la declaració dels mossos apartats per Interior per desobeir ordres aquell dia. Ha assegurat que aquests agents "menteixen" i ha insistit que no hi ha cap prova que aquesta furgoneta no "llancés projectils de precisió" en la zona on Quintana va perdre l'ull.

Els dos acusats, que s'enfronten a entre 2 i 9 anys de presó i entre 4 i 9 d'inhabilitació, no han fet ús de l'últim torn de paraula i el president del tribunal ha considerat el cas vist per a sentència.

stats