Societat 04/07/2011

Vito Corleone reactiva la cartellera a l'estiu

Davant la sagnant davallada d'espectadors a les sales de versió original durant la temporada estival, els cinemes no es resignen a programar només les poques novetats de la cartellera d'aquests mesos.

X.s.
2 min
Vito Corleone reactiva la cartellera a l'estiu

Barcelona.L'estiu és l'època de les grans estrenes, blockbusters milionaris i superproduccions que baten rècords de taquilla. Però a les sales de cinema d'autor la situació no és la mateixa. La manca de novetats sucoses a la cartellera i el despoblament dels grans nuclis urbans obliguen els programadors a empescar-se altres solucions per atreure el públic als cinemes, més que la fresqueta de l'aire condicionat que, segons a quines sales, pot ser més un inconvenient que un al·licient.

Els cinemes Verdi i els Girona, tots dos de Barcelona, han trobat una recepta: tornar als clàssics. Els primers han reestrenat les dues primeres parts de la saga d' El padrí i El gran dictador (1940), de Chaplin, mentre que els segons preparen un cicle de cinefòrums amb títols de Rohmer, Tati i Bergman. Que les sales comercials volen fer la competència a la Filmoteca?

Clàssics per combatre l'apatia

"Es tracta de combatre l'apatia del públic", explica Enric Pérez, propietari del cinemes Verdi. "Les recaptacions de l'estiu passat van ser horroroses; alguna cosa havíem de fer". I l'invent, de moment, no ha sortit malament: les reposicions d' El padrí (1972) i la seva continuació han sigut tot un èxit, assolint xifres d'espectadors comparables a qualsevol gran estrena i, sorprenentment, rejovenint la mitjana d'edat del públic dels Verdi. "Han vingut molts espectadors joves, gent que coneix perfectament la pel·lícula però que no havia tingut mai l'oportunitat de veure-la en pantalla gran".

En vista de l'èxit de la iniciativa, els Verdi preparen noves reestrenes per a aquest estiu, entre les quals hi ha títols com Hi havia una vegada a Amèrica (1984), de Sergio Leone, Ser o no ser (1942), d'Ernest Lubitsch, i tres films de Roman Polanski: El ganivet a l'aigua (1962), Cul de sac (1966) i Repulsió (1965), que probablement s'estrenaran alhora divendres vinent. Per més endavant, Enric Pérez es reserva la seva aposta personal: L'escala (1969), un film de Stanley Donen en què Rex Harrison i Richard Burton interpreten una parella gai, una pel·lícula segrestada durant molts anys per la vídua de Burton.

Cinefòrums als cinemes Girona

A cinc minuts dels Verdi, després de creuar la Travessera de Gràcia, els cinemes Girona organitzaran cada dimecres de juliol un cicle en què es projectaran clàssics com El genoll de la Clara (1970), d'Eric Rohmer, Les vacances de Sr. Hulot (1953), de Jacques Tati, i L'estiu amb Mònica (1953), d'Ingmar Bergman, seguides d'un cinefòrum conduït pel professor de crítica i llenguatge cinematogràfic Julio Lamaña. La conclusió és que, en plena crisi d'espectadors, els cinemes han de prendre iniciatives i trobar noves maneres de seduir el públic per mantenir viva la flama del cinema.

stats