Societat 14/06/2016

Volen que s'investigui un dels bombardejos navals a Barcelona durant la Guerra Civil

El Col·legi d'Advocats de Barcelona ha presentat una querella pels danys patits a la seu de la institució durant el bombardeig d'un vaixell italià el 13 de febrer de 1937

Montse Riart
1 min
Vista aèria de Barcelona durant els bombardejos feixistes del 18 de març del 1938.

BarcelonaEl 13 de febrer de 1937, el creuer de guerra italià Eugenio di Savoia va bombardejar Barcelona. El seu objectiu era la fàbrica de motors d'aviació Elizalde, però els obusos van acabar impactant sobre diversos edificis de Gràcia i de l'Eixample barceloní. 18 persones van morir i 18 més van quedar ferides. Gairebé vuitanta anys després, el Col·legi d'Advocats de Barcelona ha presentat una querella pels danys patits al Palauet Casades, la seu de la institució situada al carrer Mallorca. Un jutjat de Barcelona ha de decidir ara si investiga els tres comandaments del buc italià que van liderar l'atac.

Es tracta del primer bombardeig sobre la ciutat comtal de la Guerra Civil amb víctimes mortals. El creuer va llençar des de 9.000 metres de distància de la costa, 24 obusos sobre el centre de Barcelona, que es va convertir en la primera gran ciutat europea bombardejada a la rereguarda.

La querella acusa els comandaments militars, que no se sap si estan vius o morts, d'un delicte de lesa humanitat i i de danys contra béns de la població civil. La demanda considera que hauria vulnerat el dret internacional, perquè no s'hauria respectat el principi de no intervenció.

A tot l'Estat només s'està investigant una querella pels bombardejos de la Guerra Civil. Es tracta de la que va presentar l'associació Altraitalia pels bombardejos de l'aviació italiana sobre Barcelona, que tramita un altre jutjat de la capital catalana.

stats