Societat 10/10/2020

Vuit anys de presó per a un exprofessor del Vedruna per abús sexual a menors

La sentència el condemna també per possessió de pornografia infantil i l'inhabilita vuit anys per a la docència

Ara
2 min
Façana de l'escola Vedruna Gràcia

BarcelonaL'exprofessor d'informàtica de l'Escola Vedruna Gràcia de Barcelona, acusat de cinc delictes d'abusos sexuals i vuit de revelació de secrets, ha estat condemnat a vuit anys de presó i a vuit d'inhabilitació per exercir docència, segons va avançar Catalunya Ràdio aquest divendres. A més, la magistrada l'ha sentenciat a catorze anys de llibertat vigilada. L'home va ser arrestat i empresonat el desembre del 2017 després de trobar-li unes 700 imatges de nens despullats i semidespullats al telèfon mòbil. Tots els perjudicats el van identificar sense dubtes com a autor dels fets. La sentència considera provat que entre els anys 2011 i 2012 va abusar de dos nois i dues noies, tots quatre d'uns catorze anys, quan era monitor de l'Agrupament Escolta Cau Mas Guinardó.

L'any 2015 dos membres de l'agrupament el van denunciar per presumptes tocaments ocorreguts tres anys enrere, quan eren menors d'edat. Els Mossos d'Esquadra el van detenir i li van confiscar nombrós material informàtic de l'ordinador i el telèfon mòbil, a més d'uns quants CD. L'home va quedar en llibertat sense cap mesura cautelar i ho va comunicar a la direcció de l'escola, que el va mantenir en el lloc.

El coordinador de l'equip de gestió de la Fundació Vedruna, Josep Closa, explicava fa dos anys que es va activar el protocol d'abusos, però que no se'l va acomiadar perquè les denúncies eren de fora del centre i no n'hi havia de dins mateix. El 2016 van comprovar que l'home tenia el certificat d'antecedents penals net, però no en van informar ni les famílies ni la Generalitat.

El 2017 va arribar al jutjat el resultat de l'estudi policial de tots els arxius informàtics trobats a casa de l'ara condemnat. Al seu mòbil s'hi van trobar prop de 700 imatges de nens i nenes semidespullats o despullats i en diferents actituds. Les fotos eren de vuit joves de l'agrupament escolta i de deu exalumnes de l'Escola Vedruna de Gràcia.

Els Mossos d'Esquadra van comunicar a l'escola l'1 de desembre del 2017 que hi havia una investigació en curs i van demanar informació i col·laboració als responsables del centre. Els Mossos van aconsellar discreció per no entorpir la investigació fins que no s'aclarissin els fets.

Les fotografies que corresponen a exalumnes del centre eren anteriors al 2015, almenys les que els Mossos van mostrar als responsables de l'escola perquè els identifiquessin el desembre de fa tres anys. La policia es va emportar material informàtic del centre per a la investigació.

El 12 de desembre del 2017 agents de paisà el van detenir a la mateixa escola de manera discreta mentre feia manteniment d'ordinadors i l'endemà la jutge, després de prendre-li declaració, el va enviar a la presó per evitar la destrucció de proves i que influís en les víctimes.

El detingut, que no feia ni deu que era al centre, era coordinador informàtic i també impartia classes a l'ESO de cultura religiosa. Era un professor que rebia valoracions i puntuacions molt bones dels alumnes, segons l'escola.

L'escola va suspendre la relació laboral amb el professor i aleshores en va informar l'administració educativa –Consorci d’Educació de Barcelona, Inspecció–, com marquen els protocols vigents, així com professors, alumnes i famílies. Després que declaressin els exalumnes, el 15 de desembre, el centre va enviar el dia 18 una carta adreçada a totes les famílies informant-los dels fets i posant-se a la seva disposició.

stats