Societat 24/06/2014

Wert s'espolsa les culpes i critica Catalunya per les elevades matrícules universitàries

Assenyala que a Galícia només es paguen 11,9 euros per crèdit ECTS mentre que a Catalunya el preu mitjà és de 33,5 euros

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridGairebé ha passat un any des de l'última compareixença del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, a la comissió d'Educació del Congrés -l'útima va ser l'agost del 2013, quan va detallar la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (coneguda com a LOMCE)-. Finalment ha sol·licitat comparèixer a petició pròpia, però ja s'havien presentat fins a 25 sol·licituds de l'oposició per a aquesta sessió parlamentària. I Wert ho ha fet responent directament totes les preguntes, sense escoltar a cap membre de l'oposició, mentre anaven passant les hores i augmentaven les baixes entre els membres del a comissió. "Ja m'afanyo, no vull que hi hagi baixes degudes a la hipoglucèmia", ha repetit més d'un cop el ministre.

Després de repassar els principals punts de la llei i els nous decrets associats, ha arribat el torn de respondre sobre l'augment de les matrícules universitàries. Wert ha optat per carregar les culpes a Catalunya, on el curs 2012/2013 es van doblar. El ministre ha assenyalat que el preu mitjà del crèdit ECTS a Espanya ha passat dels 15,34 euros el 2011 a 18,42 euros aquest curs de mitjana. És a dir, una carrera de 60 crèdits l'any ha patit un increment mitjà del 20,1% els últims dos anys, passant de 920 euros a 1.105 euros la matrícula anual. I del 2012 al 2013 l'increment ha estat d'un 2,9.

"Hi ha enormes diferències entre comunitats autònomes a l'hora d'aplicar el rang de disponibilitat", ha assenyalat Wert espolsant-se les crítiques. "Crida l'atenció que la diferència sigui d'11,9 euros per crèdit a Galícia i de 33,5 euros per ECTS a Catalunya, on ha crescut el preu mitjà un 66%", ha afegit.

Tot i això, ha matisat que aquest canvi de preu no ha tingut cap impacte en el nombre d'alumnes universitaris a les aules ni tampoc amb la distribució per comunitats autònomes. "No s'ha produït un efecte crida cap a a comunitats autònomes amb preus més baixes ni efecte expulsió en comunitats autònomes amb preus públics", ha matisat el ministre.

En aquest sentit ha parlat del cas del Regne Unit, on Escòcia va pujar de cop les matrícules de 3.000 euros a 9.000 euros i això va tenir un impacte "ínfim" en la matriculació.

stats