Societat 13/05/2015

Tardà, forçat a abandonar la tribuna del Congrés per titllar Wert d'"ignorant" i "fanàtic"

CiU, el PSC, ICV i ERC exigeixen una rectificació al ministre d'Educació per comparar la situació actual del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridRebuig frontal de CiU, ERC, PSC i ICV a les declaracions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que ha comparat la situació actual del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme. Tant Joan Tardà, d'Esquerra, com el diputat del PSC al Congrés Germán Rodríguez demanen la dimissió del ministre, mentre que la resta de partits exigeixen també una rectificació. El líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha publicat una sèrie de tuits sobre el tema: "Durant el franquisme anaves a la presó per defensar català, ara per atacar-lo et fan ministre".

Les declaracions de Wert han enxampat Tardà a l'hemicicle durant un debat sobre els drets televisius del futbol. El diputat d'Esquerra ha respost directament al ministre, i la vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos, gairebé l'expulsa per tractar un tema aliè al que s'estava debatent i "insultar" Wert. El diputat d'ICV Joan Coscubiela s'ha aixecat i s'ha unit en solidaritat amb Tardà, que s'ha vist forçat a abandonar la tribuna després d'haver parlat només uns segons amb el micròfon obert.

Tardà ha titllat Wert d'"ignorant" i "fanàtic", Villalobos li ha tret el micròfon i el diputat ha replicat que "no estan disposats a aguantar aquests tractes". Finalment, la vicepresidenta del Congrés li ha retret "ofenses personals" al ministre i li ha demanat que retirés aquestes paraules, que no constaran en acta. Villalobos ha volgut tancar la qüestió recordant que tant Tardà com Coscubiela es troben "al Parlament nacional" i ha cridat a l'ordre el diputat d'ERC fins a dues vegades.

Recollim a continuació la reacció dels partits catalans a les declaracions de Wert.

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés: "Wert equipara la situació del castellà ara amb la del català durant el franquisme. Més llenya al foc! I de la que crema! Durant el franquisme, el català estava prohibit. Avui qui vol parla el castellà. Per molt que s'hi entestin el PP i Ciutadans, no hi ha problemes de convivència a Catalunya. Durant el franquisme anaves a la presó per defensar el català. Ara per atacar-lo et fan ministre. En això s'assembla a temps passats. Avui a escola, pati, carrer, TV, ràdios, diaris, el castellà hi té presència. A l'administració de justícia i als mitjans, fins i tot superior. Wert hauria de corregir immediatament les seves paraules. Conec Wert de l'època antifranquista i la seva trajectòria no es mereix el conjunt d'actuacions i de declaracions que ara manté".

Joan Tardà, diputat d'ERC: "Senyor Wert, s'ha de ser molt mala persona, molt fanàtic, per ofendre milers de persones que van ser apallissades per parlar en català durant el franquisme. És vostè un ignorant".

Germán Rodríguez, diputat del PSC: "Al PSC considerem que les declaracions del ministre Wert són una ofensa a la veritat, un atac al català i a la convivència lingüística a Catalunya, i sobretot un insult a les persones que van lluitar, que van patir la repressió, per defensar la llibertat i defensar la nostra llengua. L'últim que li queda per fer si vol marxar amb un mínim de dignitat és retractar-se de les declaracions, demanar disculpes i presentar immediatament la seva dimissió. No hi ha paraules per definir tanta indignitat".

Joan Coscubiela, diputat d'ICV: "Com tots sabem que el que vol és pescar vots en l'extrema dreta, el millor que cal fer és no caure en la provocació i la millor resposta és mantenir cohesionada la societat catalana en la defensa del model educatiu. Si nosaltres resistim i no defallim i no ens trenquem, segur que Wert mai podrà guanyar".

Martí Barberà, diputat de CiU: "Pot ser un altre exemple de la seva obsessió contra el català i contra el model d'immersió lingüística o bé una mala interpretació". El diputat ha reclamat que Wert "rectifiqui" les seves "falses afirmacions" o que comparegui en comissió per explicar els arguments en què es basa.

stats