Societat 24/07/2014

Tres anys de grau i dos de màster: el model universitari que proposa Wert, rebutgen rectors i celebra la Generalitat

Les universitats podran escollir si es queden amb el sistema actual de graus de quatre anys i un de màster o bé passen al nou. El secretari d'universitats, Antoni Castellà, nega que així sigui més car estudiar

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridDe llicenciatures de cinc anys i diplomatures de tres a graus de quatre anys i un màster d'especialització d'un any. El polèmic pla Bolonya va suposar, entre d'altres coses, aquest canvi en el sistema universitari, però amb l'esborrany de reial decret que ha presentat aquesta setmana el ministeri d'Educació a rectors i autonomies les carreres deixaran de tenir sempre el mateix nombre de crèdits i els rectors podran escollir què dura un grau: si quatre anys (240 crèdits ECTS) o bé tres anys (180 ECTS). El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, busca així la "homogeneïtzació" amb la resta d'estats europeus, on en la majoria –excepte Espanya, Xipre, Turquia i Eslovènia– és habitual que la carrera duri tres anys i després se'n facin dos de màster.

La Generalitat celebra aquesta proposta perquè, segons el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, "Catalunya sempre ha reivindicat que va ser un error per al sistema universitari haver d'adoptar la mateixa quantitat de crèdits per grau quan en la majoria de països hi havia flexibilitat: en la majoria són de 180 crèdits".

A banda, Castellà considera que "és un avenç en autonomia per a les universitats catalanes, amb un sistema molt orientat a la investigació, ja que és una oportunitat per internacionalitzar-se". En el sistema català, el 30% dels estudiants són internacionals i en doctorat s'arriba al 40%, mentre que en graus s'està al 4%. "Creiem que una de les limitacions era no estar homologat a la majoria de sistemes europeus. Això permetrà que cada universitat pugui decidir", ha afegit en sortir de la reunió aquest dijous de la Conferència General de Política Universitària al ministeri d'Educació, que ha presidit Wert.

Els rectors, en contra de la mesura, per ara

Però això no és el que opinen les universitats. Wert també va presidir ahir, també al ministeri, la reunió del Consell d'Universitats, on les cares van ser llargues. Els rectors s'oposen a la mesura perquè tot just han acabat ara les primeres promocions de la reforma 4+1 i creuen que s'ha de fer un anàlisi profund de com ha anat abans de tornar a fer un canvi en el sistema. De la reunió van aconseguir esgarrapar dos mesos a Wert per prendre una decisió. Si la mesura tira endavant, podria començar a implantar-se ja el curs 2015-2016.

Estudiar serà més car?

Un dels dubtes més importants que suposa el pas al sistema 3+2 és si estudiar serà més car. Castellà va matisar ahir que no està previst canviar el preu del crèdit ECTS i que considera que els graus que haurien de passar a tres anys no són les antigues diplomatures, sinó graus d'investigació com química, física o matemàtiques, on els tres primers anys podrien ser més bàsics i després el màster enfocat a la recerca. Comunitats com Astúries o el País Basc han criticat justament aquest punt, ja que estudiar un màster és molt més car i hi ha menys beques.

Una modificació a través de decrets

A diferència de la LOMCE, Wert ha optat per només modificar la normativa universitària amb quatre decrets que, segons el ministre, han estat aplaudits per la majoria de representants autonòmics en la Conferència General de Política Universitària. El ministre evita així modificar la llei i obrir la capsa de Pandora després de la polèmica reforma de l'educació a primària i secundària.

stats