OPINIÓ
Suplements 26/02/2012

Eurovegas és una gran oportunitat

La seva construcció suposaria un elevat volum d’inversió (al voltant del 8% del PIB anual) i una gran creació d’ocupacions directes i indirectes

Gonzalo Bernardos
2 min

BarcelonaLas Vegas constitueix un magnífic exemple de com convertir una àrea despoblada i amb pocs recursos en una rica gran metròpoli. Abans era la ciutat del joc i de les noces ràpides; ara és considerada la capital de l’oci i l’entreteniment mundial. La diversificació d’activitats, iniciada a la dècada dels 90, ha transformat l’oferta complementària (teatres, parcs d’atraccions, circs, etc.) en la principal. Tenint en compte els antecedents, la possible ubicació de l’anomenada Eurovegas a Catalunya em sembla una gran oportunitat. La seva construcció suposaria un elevat volum d’inversió (al voltant del 8% del PIB anual) i una gran creació d’ocupacions directes i indirectes, reduint en aproximadament un 25% l’actual nivell d’atur.

Per al turisme, el nou complex suposaria per a Barcelona un impuls similar al que va comportar la inauguració d’Eurodisney per a París. Previsiblement, augmentarien els dies d’estada dels turistes i el nombre de vegades que ens visiten. A més, potenciaria l’arribada de nous creuers i ajudaria a convertir l’aeroport del Prat en un hub internacional.

En l’actualitat, el grup inversor encara no ha decidit la localització definitiva d’Eurovegas. Dubta entre dues ciutats: Barcelona i Madrid. A diferència d’altres ocasions, la competició està aparentment desequilibrada i és clarament favorable a la capital catalana. Els principals motius són una ubicació geogràfica més bona, una gran oferta de turisme de vacances al voltant i un clima més càlid. Per tant, per aconseguir la inversió, crec que no cal oferir més avantatges econòmics que Madrid, sinó aproximadament els mateixos. No seran pocs, sinó molts. No obstant, el seu import global probablement serà equivalent al que demanen altres multinacionals quan fan una gran inversió.

Encara que sóc optimista, tinc una preocupació: la nociva influència que determinades veus poden tenir sobre la Generalitat en la negociació amb el grup inversor. Són els que no volen fer pràcticament cap concessió, els que creuen que hem de fomentar principalment la producció de manufactures (pretenen que tornem als anys 60) en lloc dels serveis o els que pensen que les inversions tecnològiques són les úniques importants per a Catalunya (quin gran desconeixement tenen de la macroeconomia!).

Espero que el Govern sigui assenyat i aposti a fons per Eurovegas. Si finalment se situa a Catalunya, la recuperació econòmica serà més fàcil i ràpida.

stats